Нові правила для отримання водійських прав: що зміниться з липня 2023



Для складання іспиту з теорії майбутнім водіям більше не доведеться записуватися в автошколу, адже вивчити правила дорожнього руху можна буде власними силами.

Перед здачею екзаменів вже у сервісних центрах треба буде пройти ідентифікацію, а самі тестові та практичні випробування відбуватимуться під повним цифровим наглядом. Так планують боротися з фальсифікаціями.

Теорія і практика: якими будуть екзамени на права з 1 липня

Міністерство внутрішніх справ України проведе реорганізацію сервісних центрів, які працюють при відомстві. За словами очільника МВС Ігор Клименка, їхня кількість скоротиться майже вдвічі.

На липень 2023 року ми плануємо старт змін в роботі сервісних центрів. Ми зробили аудит робити центрів: зараз їх в Україні 148, а після оптимізації буде 55. Також назріло питання, яке стосується практично кожного громадянина Україні — чистота і прозорість здачі теоретичних і практичних іспитів на водіння автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання водійських ліцензій без відповідного навчання і чистої здачі цих іспитів, — каже міністр.

Для вирішення проблеми планують:

  • обладнати камерами класи, призначені для проведення теоретичних тестувань. Вони мають розташовуватися так, аби в кімнаті не залишалося сліпих зон;
  • провести обов’язкову ідентифікацію обличчя кожного студента;
  • близько 150 автівок, на яких складають практичний екзамен, обладнати камерами зі звуком на 360°, які зможуть демонструвати весь салон. Додатково в автомобілі будуть вбудовані трекери для визначення маршруту руху.

Тобто дати хабаря за нібито складений іспит чи найняти людину, яка зробить це за вас, теоретично буде неможливо.

Це мінімізація контакту працівників з громадянами і контроль за здачею іспитів. Контролювати 148 сервісних центрів по всій Україні набагато тяжче, ніж 55 в містах. Також ми створюємо в МВС відповідний контролюючий підрозділ, який буде займатися перевіркою корупційних фактів, про які будемо отримувати інформацію. Крім того, весь персонал пройде перевірку на благонадійність, — додав Клименко.

Для людей, які хочуть отримати права, введуть одне спрощення. Звертатися в автошколи ля вивчення ПДР з липня буде необов’язково. З ними можна буде ознайомлюватися поза межами закладу. А от освоїти правила поведінки за кермом на практиці, як і раніше, можна буде тільки у спеціалізованих закладах.

Інклюзивні автошколи в Україні: коротка довідка

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко ще у лютому-2023 анонсувала запуск в Україні окремих автошкіл для людей з інвалідністю чи іншими особливими потребами. Одна автошкола зможе готувати до 300 людей на рік.

Саме навчання проходитиме у змішаних інклюзивних групах. Перед початком теоретичних та практичних занять учні проходитимуть медогляд.

Загалом треба буде пройти п’ять етапів для отримання посвідчення водія:

  • медико-соціальна експертна комісія;
  • отримання медичної довідки;
  • навчання в автошколі на базі закладів вищої освіти МВС;
  • складання теоретичного іспиту в сервісних центрах;
  • практична підготовка й іспит (до людей, які не мають змоги приїхати у СЦ, за словами Ігоря Клименка, виїжджатимуть спеціальні мобільні групи.)


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW