Історія повторюється: Фашисти зруйнували Адміралтейство в Миколаєві у 20 столітті, а рашисти в 21-му,- ФОТО



Ніч, 27 квітня – знову в Миколаєві вибухи, знову є жертви серед цивільного населення, знову зруйновані житлові будинки, і знову постраждала пам’ятка архітектури місцевого значення. Мова йде про Аміралтейство.

Якщо заглянути в історію, то будівля не така й старовинна, її збудували 70 років тому, проте історію вона має довжиною у 235 років. Будівлю Адміралтейства звели заново, адже фашисти під час Другої світової війни зруйнували об’єкт. Так само вчинили і рашисти в 21 столітті.

Адміралтейство в Миколаєві

Адміралтейство в Миколаєві

Редакція сайт 0512.ua вирішила розповісти історію місця з якого починалося створення міста Миколаєва.

Одразу пропонуємо перенестися у 18 століття, коли за наказом Катеринославського генерал-губернатора Григорія Олександровича Потьомкіна в гирлі річки Інгул було закладено першу державну верф на Чорному морі. І комплекс будівель почали створювати у тому ж 1788 році.

Історія повторюється: Фашисти зруйнували Адміралтейство в Миколаєві у 20 столітті, а рашисти в 21-му,- ФОТО, фото-2

“Адмиралтейство расположено по обоимъ берегамъ Ингула. Главнейшія зданія распорложились на левомъ берегу Въ управленіе флотомъ Адмирала Лазарева все адмиралтейство по обеимъ сторонамъ реки огорожено стеною изъ тесаного камня, самой чистой работы, съ пилястрами; оконечности стены продолжены въ реку до глубины непроходимой для человека. Главный входъ в Адмиралтейство съ южной стороны: при входе на право помещается дежурный советникъ адмиралтейства, на лево гауптвахта, на которой содержится постоянный араулъ, далее, на лево, следуютъ громадныя, красивой архитектуры, зданія экипажескихъ и провіантскихъ магазиновъ, литейный заводъ, предъ которымъ устроенъ красивый бассейнъ, какъ для завода, такъ равно для поливки деревьевъ и на случай пожара. На право - красиво построенный павильенъ, - модельная обращающая на себя внімание превосходную коллекцію моделей всехъ судовъ построенныхъ въ Николаеве, въ масштабе 1 дюймъ за футъ”. 

Сам комплекс був замкнутою структурою, ніби невелика фортеця. Неодноразово його й реконструювали. Так, за наказом віце-адмірала Михайла Лазарєва у 1840 році адміралтейство було вже з корабельною верфю з кам'яною огорожею та головними воротами, ливарний та канатний заводи, різні майстерні, триповерхові казармами у стилі класицизму. Окрім цього була і будівля чоловічої гімназії, нині там знаходиться Миколаївський будівельний коледж.

Більшість оригінальних будівель миколаївських адміралтейств зруйнували під час Другої світової війни. Але все-таки після неї Адміралтейство почали відновлювати.

Адміралтейство в Миколаєві

У 1951 році збудовано нову будівлю в стилі Сталінський ампір. Спроєктував новий будинок архітектор Микола Шаповаленко. А ось будувалося воно силами колективу "будівельників-комунарівців" на чолі з Дашевським.

Адміралтейство в МиколаєвіАдміралтейство в Миколаєві

Шпиль будівлі Адміралтейства прикрашений кораблем, у корпусі якого зберігається "послання нащадкам", яке заклали в 2017 році.

Адміралтейство в МиколаєвіАдміралтейство в Миколаєві

Будинок Адміралтейства замикає широку вулицю Садову, служить композиційним центром площі, що сформувалася на її перетині з Адміральською вулицею. Від старих будівель залишилися лише фундаменти та головні ворота праворуч від будинку зі шпилем. Перед входом встановлено пам'ятник князю Григорію Потьомкіну.

Тривалий час будівля Адміралтейства чекала на реконструкцію. У 2020-му розпочався ремонт даху.

Адміралтейство в МиколаєвіАдміралтейство в Миколаєві

А 27 квітня 2023 року російські терористи запустили по Миколаєву крилаті ракети "Іскандер-К". Внаслідок чого у будівлі Адміралтейства сталася пожежа.

Адміралтейство в МиколаєвіАдміралтейство в Миколаєві

Варто зазначити, що будівля не являється військовим об'єктом і у ній не дислокувалися ЗСУ. Це підтвердив і міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Проте росіянам подобається знищувати, не зважаючи на те, що будівля  збудована з опорою на традиції російського класицизму. 

Адміралтейство в МиколаєвіАдміралтейство в Миколаєві

Постраждали і поруч розташовані адміністрація Центрального району, будівельний коледж та старофлотські казарми, в яких знаходиться Миколаївський обласний краєзнавчий музей.

Обстріл Адміралтейства в Миколаєві це черговий доказ тероризку зі сторони рф. 

Адміралтейство в Миколаєві

Адміралтейство в Миколаєві

За матеріалами книги Юрія Крючкова “Град Святого Миколая” та сайту “Миколаївський базар”.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW