Пенсійна система – на межі краху: яке покоління українців вже не матиме державної пенсії



Враховуючи дані Пенсійного фонду України, проблеми солідарної пенсійної системи збільшуються. Так, загальна чисельність застрахованих осіб у грудні 2022 року становила 10,8 млн осіб, а пенсії виплачувалися 10,69 млн осіб. До того ж середній розмір виплат через останню індексацію пенсій зріс на 19,7% для 10,5 млн осіб до 5 219,69 грн.

Проблема солідарної системи загострюється: загальна чисельність застрахованих осіб у грудні 2022 року становила 10,8 мільйона, а пенсії виплачувалися 10,69 мільйона осіб. До того ж середній розмір виплат через останню індексацію пенсій на 19,7% для 10,5 мільйона осіб зріс до 5 219,69 грн. Що робити?

Не тішить і те, що частка працівників, які отримували зарплату нижчу від мінімальної, підвищилася: близько двох мільйонів українців заробляли менше або на рівні мінімалки. Порівняно з груднем 2021 року кількість осіб, у яких рівень заробітної плати став нижчим від мінімального, збільшилася на понад 497 тисяч. Майже два мільйони працівників отримували до 10 тис. грн на місяць, пише ДТ.

Щоправда, середня зарплата, з якої сплачено страхові внески для обчислення пенсії, за минулий рік збільшилася на 2,9% і становила 13 376,21 грн (у 2021 році — 12 993,56 грн). Однак цей позитив значно нівелює той факт, що кількість осіб, які впродовж року сплачували страхові внески, зменшилася на 1,2 мільйона (з 9,81 до 8,63 мільйона).

Такі ж хиткі шальки терезів щодо платників єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування з числа юридичних осіб. Упродовж 2022 року їхня кількість зросла на 14,7 тисячі. Але й звільнено було на 429,2 тисячі осіб більше, ніж працевлаштовано. Все це сумні, однак достовірні дані, які оприлюднив Пенсійний фонд.

Проблема системи

Про неї всі знають, і вона загострилася ще раніше. Причому не лише в Україні, а й у світі. При солідарній системі гроші, які держава виплачує пенсіонерам, заробляє молодь. Її запровадив наприкінці ХIХ століття німецький канцлер Отто Бісмарк, і вона працювала чудово доти, доки громадяни не доживали до глибокої старості, заводили багато дітей і знаходили можливість їх працевлаштувати, щоб таким чином забезпечити необхідний рівень пенсійних відрахувань. Проте сьогодні тривалість життя європейців набагато збільшилася, а дітей вони народжують значно менше.

Досить часто проблему намагаються розв’язати через підвищення пенсійного віку. Він зростає поетапно, часто паралельно зі збільшенням страхового стажу.

І хоча законодавство в кожній з країн своє, пояснення типове для всіх: тривалість продуктивного життя людей збільшується завдяки досягненням науки та медицини. Тобто відбувається старіння населення: зростання кількості літніх людей, які живуть довше, але вже не спроможні заробляти, чим спричиняють тиск на працездатну частину суспільства.

У більшості європейських країн пенсійний вік наближається до 65 років і навіть більше. Найнижчим він є в таких країнах ЄС: у Франції, Греції, Італії, Люксембургу та Словенії — 62 роки як для чоловіків, так і для жінок. А ось в Іспанії на пенсію виходять у 65, у Великій Британії — у 66, у Німеччині та Італії — в 67 років.

«Не радує й те, що частка працівників, які отримували зарплату меншу мінімальної, зросла: близько 2 млн українців заробляли менше або на рівні мінімалки. Порівняно з груднем 2021 року чисельність осіб, у яких рівень заробітної плати став нижчий мінімального, збільшилась на понад 497 тис. осіб. Майже 2 млн працівників отримували до 10 тис. грн на місяць», - пише авторка.

Зазначається, що середня зарплата, з якої сплачено страхові внески для обчислення пенсії, за минулий рік зросла на 2,9% і становила 13 376,21 грн (у 2021 році — 12 993,56 грн). Однак цей позитив значно нівелює той факт, що кількість осіб, які впродовж року сплачували страхові внески, зменшилася на 1,2 мільйона (з 9,81 млн до 8,63 млн).

«Такі ж хиткі шальки терезів щодо платників єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування з числа юридичних осіб. Протягом 2022 року їхня кількість зросла на 14,7 тис. Але й звільнено було на 429,2 тис. осіб більше, ніж працевлаштовано. Все це сумні але достовірні дані, які оприлюднив Пенсійний фонд», - додала вона.

Це значить, що необхідно шукати підмогу солідарній системі. Оскільки навіть попри те, що продовжується тенденція до зменшення кількості пенсіонерів (за даними ПФ, за останній рік на 153 тис. менше), потреба в грошах на виплату пенсій зростає. Якщо торік у січні потрібно було 44,5 млрд грн, то вже в грудні знадобилося 51,4 млрд грн. І це при тому, що понад 73% пенсіонерів отримували пенсію до 5 тис. грн, майже 40% (4 млн осіб) — до 3 тис. грн. А ще ж були ті, кому належало по 2 тис. грн на місяць, хоча їх кількість істотно зменшилася.

Тому, попри війну, в Україні вже розпочато впровадження накопичувальної системи. Як відомо, вона базуватиметься на тому, що частину внесків українці почнуть відкладати на особисті пенсійні рахунки, а іншу частину — продовжуватимуть платити у загальний Пенсійний фонд.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW