Грумінг у Чернігові: що це таке і навіщо це вашому пухнастику



Справжня весняна погода поступово повертається у Чернігів, а це означає, що у тварин настав час линьки. У теплу пору року цей процес надзвичайно активний, він може приносити дискомфорт не тільки пухнастику, а й його власнику, оскільки шерсть заполоняє оселю. Допомогти у боротьбі із проблемою може грумінг, який активно відвідують чернігівські господарі чотирилапих.

Грумер Вікторія

Грумер чернігівського Зооцентру «Кіт і Пес» Вікторія уже рік займається професійним доглядом за тваринами. Дівчина навчилася майстерності в Українській Асоціації грумерів у Києві і тепер працює на роботі, яка приносить задоволення. Окрім процедур у зооцентрі, Вікторія займається улюбленою справою і вдома, оскільки має трьох котів.

До Грумінгу входять такі процедури як експрес-линька, гігієнічний комплекс (вичісування, підрізання кігтів, купання, гігієнічна чистка зубів, чистка вух), стрижка та фарбування.

Результат експрес-линьки, Фото: Валентина Гавриленко

Результат експрес-линьки, Фото: Валентина Гавриленко

Чи справді перераховані процедури необхідні для тварин? Вікторія розповідає:

«Експрес-линька, наприклад для котиків, важлива тим, що допомагає позбутися зайвої шерсті, у котика вже не буде такої блювоти, як могла бути раніше, адже часто господарі скаржаться, що тваринка блює цими грудками шерсті. Також котику буде не так спекотно, особливо коли погода стає теплішою. Купання – це теж необхідна процедура. Звичайно для котиків вона не така критична та не є регулярно необхідною як для собак. Для собак купання та інші гігієнічні процедури проводиться частіше, але кількість залежить від породи тваринки. Комусь процедура необхідна раз на 3 місяці, чи навіть раз на пів року або на рік, а деяким породам частіше. Усіх тваринок потрібно купати та вичісувати».

Стрижка – це одна з найпопулярніших процедур у грумера. Вікторія ділиться, що іноді люди просять зробити улюбленцю нетрадиційну зачіску, і це нормально. Головне, щоб вимоги хазяїна не шкодили пухнастику. Коли грумера просять коротко підстригти тваринку, якій це не піде на користь, то майстер відмовляє господаря та пояснює наслідки такої примхи.

«Процедури бувають і необхідністю і забаганкою хазяїна. Якщо говорити про експрес-линьку, то комусь і 3 волосини з котика це вже багато, і зрозуміло, що в такому випадку це більше забаганка, але частіше процедура справді є необхідною. Якщо згадувати про наліпку якихось стразів, фарбування хвоста чи вух – це вже примха. Тварина може прожити без цього, але господарю це приносить задоволення. Такі процедури є повністю безпечними для тварин, оскільки ми використовуємо гіпоалергени» – говорить Вікторія.

Найчастіше господарі починають приводити тваринку до грумера з весни, коли температура на вулиці поступово підіймається. Також часто приходять на процедури із домашніми улюбленцями влітку та осінню. Зимою грумінг не такий популярний, господарі одягають собак та не хочуть їх стригти вважаючи, що без шерсті чотирилапим буде холодно. Вікторія запевняє, що якщо тваринка потребує грумінгу, то її потрібно приводити навіть у зимовий період.

«У нас є комплекс зі стрижкою для собак, а є гігієнічний комплекс, він не включає стрижку, ми просто приводимо собаку до ладу. Буває так, що зимою господар не водив до грумера, не справлявся сам із вичісуванням, а потім приводив тварину, а в неї багато ковтунів. Собаці може бути дуже боляче ходити з ковтунами, вони його тягнуть, впливають на шкіру, стають більшими, тому треба приходити і зимою» – пояснює грумер.

Постійні клієнти Вікторії – це йорки, балонки, спаніелі, лабрадори, хаскі, породні та безпородні коти, іноді бувають навіть кролики. Зазвичай на процедурах більше нервують котики, адже вони сильно прив’язані до своєї оселі і нова обстановка їх лякає. У таких випадках тваринкам буде спокійніше, якщо поряд перебуватиме хазяїн. Собаки у грумера почуваються впевненіше, але все ж перші походи можуть їх лякати. Щоб чотирилапому було комфортніше, потрібно водити його регулярно, і з часом він звикне та не буде нервувати так як раніше.

Кожному господарю обов’язково потрібно знати, як підготувати чотирилапого до грумінгу.

«У цей день дуже важливо не перегодовувати тварину,» – зазначає Вікторія, – «бо на фоні стресу вона може і блювати, і може бути розлад шлунку, може боліти животик. Треба добре вигуляти собачку перед процедурою, щоб вона відчувала себе комфортно, бо якщо вона захоче до туалету, то стояти на одному місці не буде. Буває, що ми нагадуємо господарю про те, що собаку чи кішку в період тічки краще не приводити, бо вона може бути агресивною чи норовливою. Якщо їй дуже необхідний грумінг, то процедуру зроблять, але це буде складніше. Купати перед походом до грумера можна, але тоді у тварини буде гірша поведінка, тому краще почекати».

Бумер до процедур
Фото: Валентина ГавриленкоБумер після процедур
Фото Вікторії

Лабрадору Бумеру 5 років. Він завжди двічі на рік відвідував грумера. Його хазяйка Аня розповідає:

«Зазвичай ходимо раз на пів року, але під час повномасштабної війни це вперше. Водимо на гігієнічні процедури, бо це необхідно, і вони себе краще почувають, і ми себе краще почуваємо. Ходимо до грумера обов’язково весною, бо це час линьки, та осінню».

Джесі до процедур
Фото: Валентина ГавриленкоДжесі після процедур
Фото: Валентина Гавриленко

Дмитро привіз йоркширського тер’єра Джесі на такі процедури як підстригання нігтів, вичісування, купання, чистка зубів та вушок і стрижка.

«Ми зазвичай приводимо її раз на 2 місяці, бо цій породі необхідний професійний догляд. Перший раз Джесі себе дуже погано поводила, вона кусала грумера, намагалася втекти, поведінка була не дуже хороша. Зараз уже по іншому поводиться, майже 3-тя година процедур, а вона сидить тихо» – говорить Дмитро.

Породам собак, яким необхідний грумінг, обов’язково потрібно відвідувати майстра, адже йдеться не тільки про красу, а й про здоров’я та стан чотирилапого. Не варто нехтувати процедурами й для котиків, адже зайва шерсть може нашкодити організму улюбленця. Ставтеся відповідально до братів наших менших та їхніх потреб.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW