У Києві продовжує руйнуватися костел святого Миколая: чому затримується реставрація



12 квітня в Києві пройшло засідання Опікунської ради костелу святого Миколая, де її представники склали Акт технічного стану святині. Відповідно до висновків науковців — стан Миколаївського костелу є незадовільним.

Про це повідомляє римсько-католицька парафія св. Миколая в Києві.

Важливі та актуальні новини Києва, Київщини та України на нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua». Скоріше долучайтесь та читайте.

Як повідомив настоятель храму Павло Вишковський, із червня 2022 року з костелу було вивезено 5 багатотонних вантажівок штукатурки, враженої цвіллю і отруйними грибами.

Насамперед сьогодні будівля потребує відновлення вентиляції і гідроізоляції. Однак цю проблему неможливо вирішити, допоки храм перебуває на балансі ДП «Національний будинок органної та камерної музики України», що підпорядковується Мінкульту, – зазначили в парафії.

Римо-католики повідомили, що київські архітектори вже підготували робочий проєкт і візуалізацію зовнішнього вигляду костелу станом на початок ХХ століття. Проте їхнє втілення знов-таки вимагає повернення храму парафії.

Кошти на реставрацію святині вже зголосилися надати представники релігійної спільноти зі США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країн.

Минає вісімнадцятий місяць, як міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, виступаючи в Миколаївському костелі, дав публічну обіцянку повернути костел святого Миколая парафіянам не пізніше як 1 червня 2022 року. Від того часу «перше червня» закарбувалося в історії храму, як красномовний приклад безвідповідальності й байдужості влади. Можливо, за інших умов можна було б схиливши голови й далі чекати (ще 30 років) поки влада, звично зволікаючи, знову згадає про святиню, але катастрофічний стан костелу вимагає невідкладних дій, – йдеться в дописі.

За результатами засідання Опікунська рада костелу направила копії Акту технічного стану костелу і клопотання про повернення керівництву країни та представникам міжнародних релігійних інституцій.

Ми писали про те, що підготували для вас підбірку найцікавіших, красивих та історичних об’єктів, які неодмінно варто побачити. Зокрема, в добірці і Миколаївський костел.

Крім того, розповідали, що у Києві у Костелі Святого Миколая відкрили пункт обігріву громадян «Пункт нескорених». Перед відкриттям єпископ Києво-Житомирської дієцезії Віталій Кривицький провів церемонію освячення пункту.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW