Що робити зі шкаралупою від освячених крашанок



Крашанки та писанки – невід’ємна складова кожного Великоднього кошика. І так як всі ми знаємо, що викидати шкаралупу з таких крашанок не можна, то виникає логічне питання: яке застосування їй знайти?

Як чинили наші предки

Викидати шкарлупу від освячених яєць у смітник здавна вважалося гріхом. Тому люди шукали інші способи. Так, найчастіше її закопували на городі чи полі, щоб земля краще родила.

Або викидали в річку, щоб до Великоднього тижня вода донесла шкаралупи до покійників і ті дізналися про свято Воскресіння Господнього.

Також у деяких регіонах України шкаралупи ховали за образами на покутті. На Галичині, наприклад, такі шкаралупи кидали на стріху хати, щоб прикликати додому щастя. Іноді їх згодовували курям, аби ті краще неслися.

Які способи актуальні зараз

Шкаралупу від освячених яєць краще спалити, а попіл закопати у місці, по якому не ходять люди. Цим попелом можна підживити плодові дерева, щоб стали родючішими.

Та за словами деяких священників, шкаралупа після освяти не стає святинею, її треба сприймати як звичайну "упаковку". Але якщо віряни не хочуть викидати шкаралупи у смітник, то можна ці залишки закопати у лісі чи спалити.

Разом з тим отці застерігають, що у жодному разі не можна викидати шкаралупи від писанок із наліпками, на яких зображено Ісуса чи інших святих.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW