Електроенергія може подорожчати у травні: сценарії від уряду



Для того, щоб відновити енергетичну інфраструктуру після масових ракетних обстрілів, потрібні немалі кошти. І враховуючи те, що тарифи для населення зараз набагато нижчі, ніж реальна вартість електроенергії, їх хочуть підняти.

Зараз уряд розглядає декілька сценаріїв підняття. Тариф для побутових споживачів вчетверо нижчий, ніж реальна ціна. Підтримуючи його, держава дотує кожну кіловат-годину, незалежно від рівня доходів споживачів. На такі дотації витрачаються понад 140 мільярдів гривень на рік, – ще на початку лютого заявив радник прем'єр-міністра Юрій Бойко.

Чинні тарифи на електроенергію в Україні зараз становлять:

  • 1,44 гривні за кіловат-годину – для тих, хто споживає до 250 кіловатів в місяць;
  • 1,68 гривні – для тих, хто споживає від 250 кіловатів щомісяця.

Наприкінці березня уряд продовжив дію покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку до кінця квітня, а саме до 30 квітня. Це означає, що низькі тарифи для населення покриваються коштами двох державних компаній – "Енергоатома" та "Укргідроенерго".

Втім у таких умовах звичайний український пенсіонер платить за електрику стільки ж, скільки може платити депутат.

Як можна змінити ситуацію

Україна щороку витрачає 140 мільярдів гривень, щоб покривати різницю між ринковими та чинними цінами на світло.

Однак, за словами Бойка, якщо змінити поточну систему субсидування всім споживачам на весь обсяг спожитої електроенергії цільовою допомогою незахищеним верствам населення, то на субсидії можна витратити тільки 40 мільярдів гривень в рік, а не 140 мільярдів.

Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше і дозволить захистити громадян з найнижчими рівнями доходу, – додає радник прем’єра.

Якими можуть бути нові тарифи на світло у травні

Зараз існує варіант, згідно з яким заможні люди, які використовують понад 1 тисячу кіловатів-годин щомісяця, платитимуть 6 – 6,2 гривні для тих. А для категорій, які споживають до 1 тисячі кіловатів, точної ціни ще не встановлено. Однак обговорюється збільшення на 30 – 40%.

Важливо, що остаточного рішення поки що не ухвалено. Пропозиції щодо підвищення тарифів тільки напрацьовуються.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW