Куди поїхати на вихідні з Києва: цікаві локації поблизу столиці



Часто мешканці Києва або гості міста стикаються з питанням, а що можна подивитися поруч з Києвом, щоб весело та з користю провести час. До столиці щодня приїжджає багато гостей, які цікавляться історичними пам’ятками, чудовою архітектурою, розвагами та національною кухнею. Але якщо поглянути, де відпочити в столичному регіоні, то можна зрозуміти, що не лише у Києві є визначні місця.

Спеціально для вас ми підготували добірку з 10 відмінних місць поблизу Києва, куди можна поїхати, щоб відпочити або прогулятися. До того ж, кожне місце має свою індивідуальність та історію. Не варто сидіти тільки в місті, потрібно вибиратися на природу, тим більше Україна багата на цікаві пам'ятки.

Обирайте будь-які локації для відпочинку, активних ігор, гарних світлин, ознайомлення з культурною спадщиною та інше. Цікаві місця Київської області можна роздивитися самостійно або замовити екскурсії. Така подорож залишить непересічні спогади, змусить пишатися пращурами, надасть змогу добре відпочити та набратися сил.

І перша локація в нашій добірці – це село Витачів в Київській області, яке розташоване на крутому схилі Дніпра. Саме звідси відкриваються дивовижні краєвиди на річку. А тому, якщо ви любите гуляти біля води, милуватися краєвидами, як із картин художників, а на Київському морі ви бували вже не раз, вирушайте в це невелике і не дуже популярне серед туристів село.

Село Витачів на КиївщиніСело Витачів на Київщині

Раніше воно носило іншу назву – Витичев. Перша згадка про село датована ще 10 століттям, коли ліотописець Костянтин Багрянородний розповів про важливість даного містечка. Так, раніше сюди прибували човни та проводилися наради. Однак згодом частина території потонула у Дніпрі.

Під час розкопок, які тут провели у 60-х роках 20 століття, археологи знайшли частини будівель, веж та оборонних споруд. Також тут збереглася частина старих валів, а також каплиця та млин. Зараз вони є частим тлом для фотосесій, які тут влаштовують туристи.

Село Витачів на КиївщиніСело Витачів на Київщині

Як дістатися:Витачів розташований за 55 кілометрів від Києва. Зі столиці до цього села найлегше дістатися власним автомобілем, або ж доїхати орендованою машиною. Також одним із варіантів є автостоп.

Раніше ми писали про те, як орендувати машину у Києві, скільки коштує та які транспортні засоби найбільш затребувані у столиці.

Однак можна скористатися і автобусом. Автобуси до Витачіва вирушають з автостанції «Видубичі». У дорозі він перебуває близько 30-40 хвилин.

Звичайно не могли не додати в нашу добірку Національний музей під відкритим небом у Пирогові– на місці села Пирогів просто неба розміщено однойменний музей народної архітектури та побуту. Тут представлено автентичні будівлі з різних історичних регіонів України. Церкви, вітряки та хати дають відвідувачам можливість уявити, як та чим жили наші пращури.

Національний музей під відкритим небом у ПироговіНаціональний музей під відкритим небом у Пирогові

Етнографічні експонати – це різні предмети, яких налічується понад 40 000:

  • традиційне вбрання;
  • вишиті сорочки та рушники;
  • картини;
  • музичні інструменти;
  • вироби з волокон, каменю, дерева, скла, металу.
Національний музей під відкритим небом у ПироговіНаціональний музей під відкритим небом у Пирогові

Тут сподобається дорослим та питливим діткам. Є багато місця, щоб нагулятися, зробити класні фото на пам’ять, позмагатися з іншими у квесті та отримати емоції, які запам’ятаються на все життя.

Національний музей під відкритим небом у ПироговіНаціональний музей під відкритим небом у Пирогові

Як дістатися:

  • від ст. метро «Либідська» – Троллейбус № 11;
  • від Бессарабського ринку – Маршрутне таксі № 156;
  • від ст. метро «Дружби народів» – Маршрутне таксі № 172;
  • від ст. метро «Академмістечко» – Маршрутне таксі № 576;
  • від ст. метро «Лук'янівська» – Маршрутне таксі № 496.

Це місце у Мотижині не випадково охрестили українською Голландією: навесні тут квітне мільйон тюльпанів різних кольорів. І це місце – ландшафтний парк «Добропарк». Засновники локації висадили багато петунії, лавандові поля, долину гортензій, є понад 44 000 видів кущів та дерев тож протягом різних сезонів тут є на що подивитися. Завітайте до цього гарного місця під Києвом – і матимете яскраві фото та незабутні враження від побаченої краси. Це популярне місце для прогулянок та фотосесій. На території є прокат велосипедів, паркувальний майданчик, фудкорт і безліч фотозон. Парк підійде для відвідування з дітьми.

Ландшафтний парк "Добропарк"Ландшафтний парк "Добропарк"

На жаль, ворог нещадно завдав удару по інфраструктурі парку: знищені будівлі, техніка, дитячі каруселі, значна частина насаджень. Наразі парк відносно відновився та досі потребує підтримки відвідувачів. Так, невдовзі розпочнеться сезон цвітіння тюльпанів. На гостей чекають три мільйони тюльпанів, 136 сортів квітів розквітнуть в цей період, та один з них буде особливим. Разом із голландськими партнерами власники розробили унікальний тюльпановий мікс «Українська мужність», який символізуватиме незламність, мужність та силу нашого народу.

Ландшафтний парк "Добропарк"Ландшафтний парк "Добропарк"

Про всі деталі, графік роботи та вартість квитків можна дізнатись на сайті «Добропарку».

Відстань від Києва: 50 км.

Як доїхати:від автостанції «Нивки» або «Житомирська» на маршрутках № 375, 771 і 373 до села Мотижин.

За 30 хвилин від Києва можна скористатися справжнім порталом часу та потрапити в парк «Київська Русь», де ви зможете зануритись в життя Києва періоду V-XIII століть. Це не просто музей, а ціле стародавнє місто, відтворене в реальному часі. На території діють експозиції дерев'яного зодчества, середньовічної музики, історичного костюма, середньовічного кораблебудування, а також облогової техніки. Найцікавіше, що тут можна стати не просто глядачем середньовічних боїв та вистав, а учасником різних майстер-класів та дійств.

Парк "Київська Русь"Парк "Київська Русь"

Центр культури та історії звели на основі наукових досліджень історії Древньої Русі V-XIII ст. Центральним об’єктом є реконструкція древнього Києва, яку архітектори у співпраці з вченими створили максимально наближеною до оригіналу.

Парк "Київська Русь"Парк "Київська Русь"

Сюди приїздять родинами, з дітьми, з друзями, щоб перемкнути увагу з буденних справ, отримати позитивні емоції, спробувати апетитні страви у корчмі «Веселий варяг» та інших закладах з українською кухнею.

Парк "Київська Русь"Парк "Київська Русь"

Відстань від Києва: 44 км.

Як доїхати: автобусом Київ-Степок з автостанції «Видубичі».

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» та читайте новини Києва, Київщини та України. Там ми публікуємо тільки важливі, актуальні та перевірені новини.

Поїздка в Пущу на трамвайчику крізь ліс – це окрема пригода. В самій Пущі, окрім свіжого повітря, парку та озер, є дуже колоритні дерев'яні різнокольорові будиночки, за автентичним різьбленням – це колишні дачі заможних киян, які почали тут зводити ще наприкінці XIX ст.

Дачі в Пущі-ВодиціДачі в Пущі-Водиці

В 1883 року гласний Київської міської Думи, пан Микола Чоколов, висуває ідею побудувати дачне селище в Пущі-Водиці підвищеної комфортності – зі зручним транспортом та великими будинками. Якщо сказати простіше – жити тут передбачалося заможним людям і чиновникам різного роду. Ідею київська влада підтримала, і 1884 року вже було розроблено план забудови. За планом передбачалося «квадратне» планування, де 6 поздовжніх вулиць перетинають 17 поперечних. 600 ділянок віддавали під забудову, і кожна ділянка була близько 13 соток розміром. Але були й винятки. Дуже багаті люди займали одразу кілька ділянок. Що цікаво: землю під забудову не продавали, а просто здавали в оренду – на 99 років.

Дачі Пущі-Водиці поза всяким сумнівом можна віднести до пам'яток архітектури, оскільки дуже красиві та варті уваги. Ці столітні будинки пережили багато подій, і ті, що «дожили» до нашого часу заслуговують на ретельне вивчення.

Дачі в Пущі-ВодиціДачі в Пущі-Водиці

Повністю вцілілих будинків дуже мало, але варто оглянути ті, що найкраще збереглися: будинок з ґанком (вул. Федора Максименко, 9.), дача Юнкерова (вул. Юнкерова, 37), блакитна дача (вул. Юнкерова 50), будинок з вежею (вул. Цісик, 4).

Дачі в Пущі-ВодиціДачі в Пущі-Водиці

Відстань від Києва: 22 км.

Як доїхати:трамваєм №12 з Контрактової площі.

Наступна локація в нашій добірці – це будинок графині Уварової, який знаходиться у Ворзелі Київської області. Понад 100 років тому у Ворзелі розташовувались елітні дачі заможного населення. Одна з таких споруд, що добре збереглася до наших днів – садиба графині Уварової, дочки цукрового магната Федора Терещенко. Власне батько й придбав цей дачний будинок та подарував доньці. Навколо будівлі ще за часів графині було розбито чудовий сад. Окраса саду – це унікальне тюльпанове дерево, яке було посаджене у 1914 році.

Садиба Уварової у ВорзеліСадиба Уварової у Ворзелі

За радянських часів будівля слугувала школою з кінотеатром, тут навіть бував на показах та прем'єрах режисер Сергій Параджанов. Нині в будинку розташовується музей історії Ворзеля, де можуть детальніше розповісти про це місце.

Садиба Уварової у ВорзеліСадиба Уварової у Ворзелі

Відстань від Києва: 42 км.

Як доїхати: автобусом №424 зі станції метро «Святошин» до Ворзеля.

Також рекомендуємо до візиту віслючу ферму під Києвом в селі Великі Дмитровичі. Вона єдина у своєму роді в Україні, була започаткована у 2019 році. Зараз в господарстві 30 тварин. На фермі можна спробувати справжнє віслюче молоко, погодувати тварин, покататися на віслючку чи організувати фотосесію. Чудове місце для сімейного відпочинку неподалік від Києва.

Віслюча ферма "Osloff"Віслюча ферма "Osloff"

Територія ферми дуже мальовнича, є озеро з рибою, місця для барбекю, трапезна із смаколиками, два батути (в теплий період року) та майданчик для малечі, невеличкий пляж. Можна також покататися на човнику, порибалити, а головне – досхочу тискати віслючків. Це відмінне місце, куди можна поїхати на вихідні, щоб було поблизу від міста, але при цьому дуже пізнавально та весело.

Віслюча ферма "Osloff"Віслюча ферма "Osloff"

Ферма має офіційний сайт, де ви зможете знайти більше детальної інформації.

Відстань від Києва: 33 км.

Як доїхати:автобусом з автостанції «Видубичі» до села Великі Дмитровичі.

Також пропонуємо відвідати ще одну локацію в Київській області, яка знаходиться в селі Бузова, що у 15 км від столиці, є однією з точок на карті, куди будь-що треба поїхати, аби відчути атмосферу українського сільського побуту наших предків. Це місце має назву – Етнограграфічний комплекс «Українське село».

Етнографічний комплекс "Українське село"Етнографічний комплекс "Українське село"

Поїздка буде пізнавальною не тільки для дорослих, але і для дітей. Тут ви дізнаєтесь про народні традиції та обряди українського народу. Для гостей є такі пропозиції:

  • готель – 5 старовинних хат, переміщених на територію комплексу з Полісся. Всередині – атмосферний утвір: глиняна піч, ікони, лавки, рушники, глиняний посуд – затишно та автентично:
  • зоопарк – ще одна причина завітати сюди з дітьми;
  • музей – для ще більшого занурення у історію;
  • простір для влаштування пікніку;
  • сауна – гарний вибір для відпочинку в прохолодну погоду.
Етнографічний комплекс "Українське село"Етнографічний комплекс "Українське село"

Під час окупації Київської області рашисти пограбували зоопарк та етнографічний комплекс «Українське село». Про це повідомила директорка бази відпочинку Оксана Величко. За її словами, окупанти обікрали усі будівлі, окрім сувенірної крамниці.

Попри активні обстріли та бомбування району, споруди на території залишились цілими. З тваринами, які увесь час перебували на території закладу, наразі все добре. За час окупації там народились ягня, єнот та два муфлони. Увесь цей час за тваринами та господарством доглядав охоронець Іван.

Наразі комплекс відновив свою діяльність та відкрив свої двері для відвідувачів. За більш детальною інформацію переходьте за посиланням на сайт «Українського села».

Вартість квитка:

  • квиток «оглядовий» без екскурсовода – 40 грн;
  • екскурсія для група дорослих/студентів до 5 осіб – 80 грн/1 особа;
  • група до 5 осіб – 400 грн;
  • діти дошкільного віку – безоплатно;
  • екскурсії для пільгових категорій – 60 грн.

Адреса:Дмитрівська, 1, с. Бузова, Київська область.

Якщо добираєтеся на машині, то їхати потрібно в бік Житомира.

Ще одна цікава локація, куди варто завітати – це бананова ферма в Рожнах Анатолія Патія. Тут ви потрапите з кам’яних джунглів до заміських тропіків. Вас не полишатиме відчуття, що ви перебуваєте у справжньому тропічному лісі у далекому куточку планети. На фермі вирощують не лише банани, а й ще 50 видів тропічних фруктів та овочів: ананаси, папайя, банани, кавові та томатні кущі тощо. Якщо вирішуєте, куди поїхати з Києва на вихідні, приїздіть сюди за смаколиками: інжиром, ананасами, лимонами, кавою.

Бананова ферма Анатолія ПатіяБананова ферма Анатолія Патія

Власник завжди радий гостям, залюбки розповідає про новинки та свої досягнення у сфері селекціонування. Це одна з найкращих локацій для відвідування з дитиною.

Бананова ферма Анатолія ПатіяБананова ферма Анатолія Патія

Якщо бажаєте виростити фрукт у себе вдома, то на банановій фермі під Києвом вам запропонують купити саджанці різних тропічних рослин, що пристосовані до квартирних умов. Ви зможете забрати із собою шматочок літа, придбавши деревце апельсина чи лимона, папаї, інжиру, карликового банана чи ананаса.

Бананова ферма Анатолія ПатіяБананова ферма Анатолія Патія

Адреса:пров. Травневий 70, с. Рожни, Київська область.

І остання локація в нашій добірці – ексклюзивне місце неподалік Києва – це печера «Геонавт». Так, не єдиними видовими локаціями на Дніпро. За протяжністю вона 60 метрів, тож ви зможете дослідити чудо природи зсередини. Якщо ви екстремал, то вам неодмінно сподобається. Врахуйте, що локація непередбачувана – моментами ви зустрінетеся віч на віч з вузькими проходами, які ускладнять пересування. У печері люблять ночувати любителі екстриму, а біля неї й палатку можна розкласти та зробити пікнік.

Печера ГеонавтПечера Геонавт

Цікаво, що печера має природне походження. Численні ходи утворилися внаслідок дії води на осадову гірську породу. Перші враження від побаченого місця гарантовано будуть позитивними і Вам однозначно захочеться побувати всередині.

Печера ГеонавтПечера Геонавт

Природний витвір має дві зали. Перший має досить великі розміри і два тунелі, переміщатися якими вийде досить вільно. Далі, пройшовши до правого відгалуження, вдасться дістатися невеликої зали, де рухатися вдасться тільки навпочіпки. Якщо попрямувати вліво, тунель виведе Вас до вершини печери, для чого доведеться проповзти близько 20 метрів вибоїстими «стежками». Незважаючи на те, що це екстремальний відпочинок, він відносно безпечний. Місце викликає неабиякий інтерес і у спелеологів. На стінах «кімнат» є барельєфи, походження деяких з яких невідомо. Багато відвідувачів залишають тут свої автографи та художні етюди. Особливо цікавим видасться вирізаний на поверхні фасад монастиря, біля якого виконано дві колони. Дуже реалістично виглядає і «обличчя» інопланетянина. Вийти з печери найпростіше через другий вхід, тому що, в іншому випадку, доведеться здійснити не найлегший шлях назад, потім не простий стрибок і підтягування на руках.

Де знайти: в селі Ходосівка, яка в 27 км від Києва. Відвідати печеру вийде, доїхавши до Ходосівки, наприклад, маршруткою №738, яка відправляється від станції метрополітену «Либідська». Проблем із транспортом та під'їздом гарантовано не буде. Ідеально, якщо вдасться скористатися особистим автомобільним транспортом, оскільки в околицях є безліч інших дуже цікавих місць.

Ми розповідали раніше про те, де у Києві можна знайти місця для активного відпочинку.

Також писали про мальовничі та гарні парки столиці, які неодмінно варто відвідати киянам та туристам.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW