«Могили за триста метрів від будинків» - мешканці Затуриного протестують проти розширення кладовища



В одному із секторів Затуринського кладовища під Полтавою тимчасово припинять поховання: на цьому наполягають жителі селища Затурине. Таке протокольне доручення надали «Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування» після виїзної комісії Полтавської міської ради – інформує телеканал ІРТ.

Люди, які живуть біля кладовища вважають, що його облаштували з порушенням усіх санітарно-екологічних норм. Одне з них — високий рівень залягання ґрунтових вод.

Олена Передерій, мешканка с. Затурине: Саме село Затурине не має взагалі ніякої води. Воду п’ють з колодязів. Хто міг, зробив собі свердловину. А що таке кладовище? Це стихія. І виходить, що цвинтар постійно рухається в бік села. Люди від цього дуже страждають. Воно не огороджено. І через це все сміття людям вітром відносить під паркани. Складають вінки, квіти. Палять, бо немає куди це викидати.

Дев’ятий сектор кладовища — найближчий до селища Затурине. Через ліс — помешкання місцевого жителя Олега Передерія. А від могил в цьому секторі та до його подвір’я — 300 метрів. Він говорить: ховати померлих так близько до села — це геноцид місцевого населення.

Олег Передерій, мешканець с. Затурине: Були запевнення від підприємства «Спецкомбінату», що з 2012 року в бік селища Затурине поховання в 9-му секторі не буде. Але ж ми бачимо, що там вже 12 могил. Ця земельна ділянка знаходиться вище за рівнем, ніж населений пункт Затурине. Санітарна зона має бути 500 м. Та вона вже менше 300.

Аби з’ясувати, чи дійсно на Затуринському кладовищі порушені санітарні норми, на місце виїхала комісія Полтавської міської ради з питань регулювання земельних відносин та охорони довкілля. Головний юрисконсульт «Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування» Андрій Бобрицький зазначив, що технічна документація на кладовище розроблена, але межі його не визначені.

Андрій Бобрицький, головний юрисконсульт «Спецкомбінату похоронно-ритуального обслуговування»:

На 20 гектарів землі є проєктна документація, яка розроблена в 2015 році. В натурі земельна ділянка не виділена, тобто не винесені межеві знаки. Коли комісія прийме таке рішення, тоді ми зможемо прив’язатися до якоїсь точки і зробити заміри до населеного пункту. А тоді буде визначено: чи є порушення санітарної зони, чи його немає.

Відтак члени комісії проголосували надати протокольне доручення «Спецкомбінату», щоб тимчасово призупинили поховання на території 9 сектору, поки відповідні інспекції не проведуть дослідження ґрунтів.

Юрій Бражник, заступник голови депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин ПМР:

"Друге протокольне доручення надали, аби визначити межі щодо цього проєкту. Щоб в натурі ми могли спостерігати, де саме проходить межа, від якої ми можемо відштовхуватися. І третє протокольне доручення — щоб в подальшому розробити проєкт, взяти відповідні шурпи, щоб зрозуміти, яка глибина залягання ґрунтових вод. Якщо вона менше 2-х метрів, тоді це є проблема".

За словами Юрія Бражника, коли відбудеться наступна земельна комісія, де повернуться до питання кладовища у Затуриному, поки невідомо.

Читатйе також: Як отримати грошову допомогу від Червоного хреста?



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW