Сьогодні – Вербна неділя: традиції та звичаї дня



Сьогодні християни відзначають Вербну неділю, свято Входу Господнього до Єрусалим. Це свято відзначається за тиждень до Великодня. Традиційно, сьогодні українці йдуть до храму,щоб освятити квітучі гілки верби.

Історія свята

Вхід Господній до Єрусалиму – це одна із подій у житті Ісуса, коли він в’їхав до священого міста верхи на віслюку. Його зустрічали вигуками «Осанна», а на шлях перед ним кидали пальмові гілки. Так, зазвичай, вітали лише царів.

Символом свята є пальмова гілка, але оскільки пальми в Україні не ростуть, їх замінили вербою. Верба однією із перших розквітає навесні та має цілющі властивості.

Традиції та звичаї свята

Сьогодні віруючі йдуть до храму із гілками квітучої верби. Потім гілки приносять додому і ставлять до вази – їх вважають оберегом від усього поганого.

Також за традицією освяченими гілочками один одного жартома б’ють та приговорюють: «Не я б’ю – верба б’є! За тиждень – Великдень! Недалечко червоне яєчко!»

Чого не можна робити у Вербну неділю

Сьогодні не можна їсти яйця, молочні продукти та м'ясо, адже ще триває великий піст. Проте є невелике послаблення – можна їсти рибу. На Вербну неділю не варто займатися фізичною роботою, працювати у саду чи на городі, краще присвятити день відпочинку та богослужінню.

За матеріалами Інтернет-ЗМІ.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW