Нагодувати 500 людей за дві години: норвежці подарували Чернігову сучасну польову кухню



«Тут є два баки по сто п’ятдесят літрів, то ми можемо приготувати триста літрів борщу за один раз».

Цю сучасну польову кухню, на яку збирали небайдужі з усього світу, пан Ерік привіз до Чернігова зі своєї батьківщини – Норвегії. Оснащена ємностями для приготування як перших, так і других страв, що функціонують в режимі автоклаву, а також двома великими пательнями та духовками, в яких можна робити навіть шніцелі та випікати хліб, вона дозволяє швидко і в середовищі практично без умов нагодувати велику кількість людей під час стихійних лих, надзвичайних ситуацій, чи як в Україні – війни.

Йдеться у сюжеті телеканалу «Новий Чернігів».

Виробник зазначає, що працюючи удвох на такій кухні, кухарі можуть забезпечити гарячою їжею 500 людей за дві години. Від першого дня повномасштабного вторгнення, співробітниці навчально-реабілітаційного центру відкрили тут свій волонтерський фронт і на стареньких пересувних армійських кухнях готували щодня для двох тисяч цивільних та захисників, а інколи й більше, залишаючись і до сьогодні з тими, хто втратив житло, чи потребує соціальної підтримки. Тож нову освоюють, так би мовити “на ходу”.

Наталія Желаннікова

Наталія Желаннікова

– Готуємо борщ То як? Смачно? – Ну, капусточка вона ж, звісно, старенька у нас, так треба, щоб трошечки потомилася, щоб воно було все гармонійно. Зараз ми ще закриємо, перший раз ми це робимо, але треба старатися. Та тут треба богатирську силу мать.

Каже, інструктаж інструктажем, а все треба випробувати, аби на власні очі побачити можливості цього комплексу. Найбільш незвично те, що працює він на газу і не потрібно постійно підкидати дрова.

– Це дуже, дуже функціональна машина. І плюс ще криша над головою, це в будь-яку погоду можна, і в сонце, і в дощ, – зазначає співробітниця ЧНРЦ Наталія Желаннікова.

Ерік Хельгесплас

Ерік Хельгесплас

– Цей проєкт із кухнями – більш чи менш, але випадковість. Коли ми познайомилися з Регіною, ми бачили на яких кухнях вони працюють, а тому почали якомога швидше купувати сучасні у приватних власників у Норвегії і доставляти сюди, в Україну, тому що це інструмент, що може допомогти забезпечити їжею одразу багатьох людей, – підкреслює очільник громадської організації Королівства Норвегія «Norse Aid» Ерік Хельгесплас.

Ерік зі своїми колегами вважають, що світ стане краще, якщо всі хоч потроху для цього щось робитимуть. А тому, крім Чернігова, планують доставити такі машини у Харків, Херсон, а також поближче до лінії вогню на сході. І туди, де є найбільша потреба, вкотре передати партію одягу, взуття та медикаментів – загалом, 21 тонну гуманітарної допомоги.

– Ви знаєте, я норвежець, я люблю мої фіорди, гори, ліси, але мій дім – це Україна. Тому що Україна дала мені все в цьому житті, і все, що є хорошого в моєму житті – з України: моя дружина та її син, найкраща сім’я, мої друзі і це причина, чому ми робимо свою справу. Я живу в Києві, але ми фактично біженці – 24-го нам довелося виїхати. Після того я повертався сюди 14 разів з гуманітарною допомогою, і власне, так наша організація була створена – нам довелося рятуватися з України, – наголошує Ерік Хельгесплас

Регіна Гусак

Регіна Гусак

– Зараз у нас немає активних бойових дій тут, але війна вона продовжується, тому ми маємо потребу в цій польовій сучасній кухні. І для нас дуже важливо і надзвичайно приємно, що норвезька благодійна організація, з якою ми співпрацюємо уже близько року, хлопці приїздили до нас на свята, до наших учнів, у навчальний заклад дивилися, як ми годували і оборонців, і цивільне населення під час активних бойових дій, і вирішили привезти до нас таку сучасну, класну польову кухню, вона дуже мобільна, підходить під фаркопи навіть легкового автомобіля, що дуже зручно, – зауважила директорка ЧНРЦ Регіна Гусак.

Відтак, центр буде менше прив’язаний до місця і великої техніки, а це простіший доступ до особливо пошкоджених рашистами мікрорайонів, як Бобровиця чи Новоселівка, де у напів вцілілих оселях досі не скрізь є газ та вода, або ж загальноміських свят і толок.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW