Верховний суд залишив покарання закарпатцю Павлу Павлову – 6 років ув’язнення



Офіс Генерального прокурора у Верховному Суді відстояв покарання у виді 6 років ув’язнення для закарпатського псевдоактивіста за залишення потерпілого від ДТП у небезпеці (ч. 3 ст. 135 КК України). Крім того, чоловіка на 3 роки позбавили права керувати транспортними засобами.

Раніше Закарпатська обласна прокуратура послідовно довела вину закарпатця у судах першої та апеляційної інстанції. Із законністю цих рішень погодився і Верховний Суд, залишивши їх без змін.

У касаційних скаргах захисники засудженого просили як скасувати попередні рішення та повернути провадження на новий судовий розгляд, так і змінити кваліфікацію дій чоловіка на більш м’яку та закрити кримінальне провадження. Їх вимоги залишили без задоволення.

Нагадаємо, йдеться про дорожньо-транспортну пригоду, що трапилася в грудні 2017 року. Тоді чоловік на автомобілі «Skoda» в Ужгороді здійснив наїзд на пішохода, травмувавши його, та завідомо залишив без допомоги. Винувaтець aвaрії зник з місця інциденту, а його дії у подальшому призвели до смерті потерпілого.

У березні 2021 року Ужгородський міськрайонний суд ухвалив чоловікові вирок за порушення правил дорожнього руху, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження (ч. 1 ст. 286 КК України) та залишення його в небезпеці, що призвело до смерті особи (ч. 3 ст. 135 КК України).

Вже у травні 2022 року, під час перегляду провадження судом апеляційної інстанції, закарпатця звільнили від кримінальної відповідальності за вчинення ДТП у зв’язку із закінченням строків давності. Тоді це було зумовлено, зокрема, і штучним затягуванням розгляду провадження стороною захисту. Водночас міру покарання за залишення потерпілого в небезпеці Закарпатський апеляційний суд не змінив.

Таким чином прокуратура послідовно відстояла свою позицію та в найвищій судовій інстанції довела вину чоловіка у скоєному злочині. Рішення Верховного Суду набрало законної сили та оскарженню не підлягає.

Прокуратура не повідомила ім’я засудженого, проте преса повідомляє, що йдеться про відомого закарпатського псевдоактивіста Павла Павлова.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW