Економія чи шкода енергосистемі: чому в Україні не варто долучатися до «Години Землі»



​​Щорічно, в кінці березня, на планеті проходить акція - Година Землі. Що це таке, коли вона буде в цьому році і чому в Україні просять від неї відмовитись.

Про це повідомляє редакція.

Акція Година Землі проходить щорічно в останню суботу березня. У 2023 році вона відбудеться 25 березня. У цей день на одну годину - з 20:30 до 21: 30 за місцевим часом - люди на планеті погасять світло і електричні прилади.

Мета Години Землі - не в економії електрики. 60 хвилин абсолютно недостатньо, щоб помітно зберегти енергію в масштабах світу. Але це відключення символічно виражає єдність людей у захисті природи.

У цій акції беруть участь не тільки звичайні люди, а й громадські та політичні лідери, великі бізнеси, державні та комерційні підприємства. Свого часу в Україні до кампанії долучилися понад 50 міст і селищ, серед яких Київ, Одеса, Львів, Харків, Полтава та інші. На сьогодні Година Землі - наймасовіша громадська акція в історії людства.

В НЕК Укренерго закликають не вестися на заклики долучитися до «Години Землі» і в певний час масово вимкнути світло – це не сприяє економії електроенергії, не допомагає Землі, зате може дуже нашкодити енергосистемі.

Економія чи шкода енергосистемі: чому в Україні не варто долучатися до «Години Землі», фото-1

В компанії відмічають, що на щастя, українці і в попередні роки не дуже підтримували цю ініціативу, яка насправді шкідлива і єдине, що чого призводить - це до додаткової роботи диспетчерам. В Укренерго пояснили в чому полягає загроза.

Кількість виробленої електроенергії в кожен момент часу має відповідати кількості спожитої - це закон фізики. Одночасне вимкнення світла - це короткочасне зниження споживання. Якщо цю акцію підтримає багато людей, особливо у великих обласних центрах, це може призвести до профіциту потужності в окремих регіонах. Для забезпечення балансу енергосистеми диспетчер буде змушений різко знижувати потужність маневрової генерації - іншими словами, відключати працюючі енергоблоки. Це погано навіть у мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів росії. Різке виключення, а потім включення - коли “Година Землі” завершиться - це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми. 

В компанії додають, що найкращим внеском кожного буде щоденне ощадливе використання електроенергії у пікові ранкові та вечірні години, щоб зменшити нерівномірність споживання електроенергії упродовж доби. 

В компанії всіляко підтримують екоініціативи, спрямовані на протидію зміни клімату. 

І долучитися до таких ініціатив кожен може щоденно, розумно користуючись електроенергією: не вмикайте одночасно багато потужних приладів і переносом споживання потужної побутової техніки на нічні години. 

Це буде щоденним внеском у збереження природи і надійність роботи енергосистеми.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW