Російська агентура, новий "прийом" ФСБ і теракти проти ЗСУ. ТОП-10 спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині, - ФОТО, ВІДЕО



Десять найбільш важливих спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині.

25 березня в Україні відзначається День СБУ. Саме ця спецслужба займається контррозвідкою і веде боротьбу з ворожою агентурою всередині країни. Тому внесок Служби безпеки у відсіч російській агресії важко переоцінити. За час повномасштабної війни її співробітники провели велику кількість важливих й подекуди унікальних спецоперацій, які зламали плани ФСБ, ГРУ та інших спецслужб РФ. І певна частина з них відбулася саме на території Харкова та області.

Редакція сайту 057 розповідає про десять найбільш важливих спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині.

Російська ботоферма проти ЗСУ

У березні 2022 року у Харкові СБУ викрила російську ботоферму, яка працювала виключно по бійцям ЗСУ і співробітникам правоохоронних відомств через розсилку СМС із пропозиціями здатися та перейти на бік загарбників. Таким чином спецслужби РФ намагалися провести спеціальну інформаційну операцію і розхитати морально-психологічний стан українських силовиків. Через цю ботоферму окупанти відправили близько 5 тисяч СМС з наступним змістом: "Исход событий предрешен. Будьте благоразумны и откажитесь от поддержки национализма и дискредитировавших себя руководителей страны, уже сбежавших из столицы".

Законспірований склад ракет і комплектуючих

У квітні 2022 року на Харківщині СБУ викрила законспірований склад із ракетами та комплектуючими до військової техніки на 200 мільйонів доларів. Наявні там деталі призначалися для підбитої військової техніки РФ, яку окупанти збиралися ремонтувати під час наступу. Служба безпеки вилучила, 60 повнокомплектних танкових двигунів, велику кількість запчастин і комплектуючих до бронетехніки, 26 керованих ракет класу "повітря-повітря". Спецслужба встановила, що все це обладнання раніше викрали з військових арсеналів, а напередодні вторгнення власники складу мали намір піти на співпрацю з російськими військами та надати техніку для потреб загарбників.

Прихований склад танкових запчастин

У квітні 2022 року в Харкові СБУ викрила прихований склад танкових запчастин, які призначалися росіянам. У підпільному сховищі знаходилося 19 танкових двигунів та інші комплектуючі до бронетехніки сумарною вартістю близько 1,5 мільйони доларів. Цього майна достатньо, щоб відремонтувати половину танкового батальйону. Служба безпеки встановила, що склад облаштував 61-річний харків'янин. Він вступив у змову з працівниками місцевих підприємств військово-промислового комплексу, організував викрадення і накопичення танкових двигунів марки 5ТДФА. Ці агрегати планували передати військам РФ у разі їх проникнення до Харкова. Двигунами цієї модифікації досі комплектуються російські танки Т-64.

Агентура радника Аксьонова

У червні 2022 року СБУ знешкодила велику мережу російської агентури, яку координував радник голови окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксьонова. Служба безпеки провела масштабну спецоперацію, в ході якої у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській і Вінницькій областях затримали 19 агентів РФ. Вони коригували ракетні обстріли українських міст і розвідували позиції підрозділів ЗСУ, збирали інформацію щодо місць утримання російських полонених. Також займалися підбором даних про учасників національного спротиву, які підпільно протидіють загарбникам на окупованих територіях півдня. Групою керував агент ФСБ, який перебував в одному з районів Херсонської області. Одержані від інформаторів розвіддані він передав представникам ворожих спецслужб, серед яких радник так званого голови Криму Сергія Аксьонова.

"Кріт" в СБУ

У серпні 2022 року Служба безпеки затримала співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області, який працював на російські спецслужби. За завданням окупантів він влаштувався в українську спецслужбу невдовзі після широкомасштабного вторгнення РФ. Завдяки своєму службовому становищу "кріт" передавав ворогу розвіддані про війська Росії, а також про плани і діяльність ЗСУ, українських правоохоронних органів і спецслужб. Росіяни використовували цю інформацію для передислокації власних підрозділів з метою захисту їх від артилерійських ударів ЗСУ. Крім того ці дані ворог використовував для планування диверсій, масованих артилерійських і прицільних ракетних обстрілів стратегічних об’єктів Харкова. Зрадником є колишній посадовець Харківської міської ради. Його завербував кадровий співробітник ФСБ.

Російська агентура, новий "прийом" ФСБ і теракти проти ЗСУ. ТОП-10 спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

"Будівництво" агентурної мережі РФ

У серпні 2022 року контррозвідка СБУ викрила організатора агентурної мережі РФ, яку він "будував" на Харківщині. Його інформатори збирали дані про соціально-політичну обстановку в області, а також про розташування і переміщення військової техніки та особового складу ЗСУ. Зрадником виявився 49-річний корінний харків'янин, який з 2014 року мешкає в окупованому Донецьку. До складу агентурної мережі він залучав мешканців Харкова переважно пенсійного віку, учасників проросійських протестів так званого "антимайдану" у 2014 році, які прагнуть возз'єднання колишніх радянських республік та відновлення СРСР. Сам організатор агентури був завербований і діяв за завданням ГРУ.

Багатофункціональна мережа ГРУ

У жовтні 2022 року СБУ на Харківщині знешкодила багатофункціональну мережу російського ГРУ, яка допомагала загарбникам прицільно бити по ЗСУ. Ворожі агенти мали широкий спектр завдань: збирали та передавали інформацію про дислокацію ЗСУ та військової техніки; займалися коригуванням і звітували про результати нанесення ракетно-артилерійських ударів РФ по об’єктах України; "полювали" за РСЗВ HIMARS. Організаторами мережі є двоє мешканців області. Вони сформували пул інформаторів із кола своїх знайомих та друзів, яких використовували "в темну".

Російська агентура, новий "прийом" ФСБ і теракти проти ЗСУ. ТОП-10 спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

Новий "прийом" ФСБ

У жовні 2022 року СБУ викрила новий "прийом" ФСБ, яка намагалася наповнити Україну завербованими "зеками" з так званої "ЛНР". Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала агентурну мережу РФ, яку окупанти перекинули до різних регіонів України. До її складу входили 7 ув’язнених, які перебували на територіях виправних установ Київської, Харківської, Дніпропетровської та Чернігівської областей, куди вони прибули після етапування з тюрем окупованої Луганщини. Усім їм залишався мінімальний строк за ґратами, тому ФСБ завербувала "зеків" і підказала їм попросити Україну про переведення із тюрем Луганської області, як це передбачає закон. Після закінчення терміну нові російські агенти мали виконувати завдання проти України. Куратором цієї мережі виявися "начальник оперативної частини виправної колонії №38" терористичної організації "ЛНР". Свої дії він координував з кадровими співробітниками ФСБ.

Теракти проти українських льотчиків та спецназу

У березні 2023 року у Харкові контррозвідка СБУ в ході масштабної спецоперації затримала агента ФСБ, який готував теракти проти українських льотчиків та спецназу. Для цього чоловік стежив за захисниками України: намагався встановити місця їх тимчасової дислокації та проживання, а також маршрути пересування на власних авто. У "зоні особливої уваги" ворожого агента були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники СБУ. Спецслужба задокументувала факти прихованої фото- та відеофіксації прилеглої території місць базування бійців сил оборони України та їхніх транспортних засобів. Водночас поблизу одного з будинків, де проживають українські військовослужбовці, виявили схрон з вибухівкою, яку ворог планував застосувати для вчинення терактів. Затриманим є місцевий житель, якого у листопаді 2022 року завербував кадровий співробітник оперативної групи ФСБ у Бєлгородській області А.П. Саліцев.

Російська агентура, новий "прийом" ФСБ і теракти проти ЗСУ. ТОП-10 спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

Підпільні осередки "Компартії більшовиків"

У березні 2023 року СБУ у результаті спецоперації знешкодила підпільні осередки "Компартії більшовиків". Це підконтрольна ФСБ російська організація, яка бере активну участь у проведенні підривної діяльності проти України. Після повномасштабного вторгнення організатори "партії" намагались створити розгалужену мережу власних "обкомів". Їхні "активісти" мали закликати до масової підтримки росіян та облаштовувати "комендатури" для збору розвідданих та підготовки диверсій. До власних осередків агітували приєднуватись місцевих жителів, у тому числі колишніх та діючих військових, які розпочинали службу за часів СРСР. Служба безпеки встановила, що цю організацію очолює Юрій Щіпков - керівник "Центрального комітету більшовиків", який перебуває у Москві Саме за його вказівкою створили підпільні "філії" об’єднання у Києві, а також Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій та Чернігівській областях.

Російська агентура, новий "прийом" ФСБ і теракти проти ЗСУ. ТОП-10 спецоперацій СБУ за час війни на Харківщині, - ФОТО, ВІДЕО, фото-4

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала про десять ліквідованих високопоставлених офіцерів РФ на Харківщині. Детальніше про це читайте тут.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW