Бої за Вознесенськ: як українські військові відбили місто та зупинили просування окупантів, - ФОТО



2 березня 2022 року російські окупанти вдерлись у місто Вознесенськ. Тоді і почались запеклі бої за місто.

Редакція 0512.ua вирішила пригадати хрологію подій березня минулого року та розповісти, як ЗСУ зупинили просування російських окупантів на північ Миколаївщини.

Підрив мостів 

Другого березня 2022 року, мер Вознесенську Євген Величко повідомив, що військовим ЗСУ довелося підірвати два мости: залізничний через Південний Буг і транспортний на трасі з Миколаєвом.

Ввечері на територію міста зайшли російські окупанти, почалися бої — до 130 осіб піхоти й 30 танків. Тоді довелось припинити постачання газу до міста після обстрілу російськими окупантами.

Фото Радіо Свобода

Третього березня Збройними силами України було захоплено техніку, що належала  інженерній бригаді росії. Серед захопленої техніки був бронетранспортер із вантажівками, а також документи, що належали російським військовим. У документах вказувалось, що в місто вдерлись військовослужбовці 11-ї окремої гвардійської інженерної бригади, яка базується у ростовській області рф. 

російські військові намагалися захопити Вознесенськ, підібравшись таким чином до Миколаєва та Кривого Рогу. Проте, після тривалих боїв, окупанти відступили до мікрорайону Болгарка та на околиці сіл Новогригорівка та Ракове. Зокрема, ворог своїми снарядами пошкодив інфраструктуру міста.

Перший бій

Наслідки обстрілу у Вознесенську. Фото - Вікіпедія

Нещодавно у 123 бригаді ТрО ЗСУ пригадали, як відбувся перший бій за участі бійців Вознесенського батальйону. 

“1 березня - дзвінок від оперативного чергового: потрібно завести оператора NLAW на блокпост, Прибули ми на блокпост, який був розташований на трасі Р-55 неподалік села Малосолоне.  Ворог вибрав саме цей напрямок, яким поросувався до Вознесенська. На блокпості усі були готові до відбиття ворожого наступу. З наявної зброї АК-74, РПК, РПГ, ручні гранати, коктелі “молотова”, один NLAW. Усі хлопці на блокпості були добровольцями, мобілізовані за покликом серця. Ми заняли оборону, настала темна та волога ніч, а вранці, близько десятої години, розпочався бій.  В результаті якого, був підбитий ворожий БМП та зупинено на деякий час просування ворожої колони. Ми виконали завдання та відійшли до міста Вознесенська. На превеликий жаль, серед нас були поранені та один загиблий ст. солдат Медовиченко. Ось так відбувся перший короткий бій Вознесенського батальйону ТрО”. 

російські військові просили у місцевих їжу та намагалися входити в подвір’я людей

П'ятого березня міський голова Євген Величко повідомив, що росіяни просять у місцевого населення їжу, тому він закликав загарбників скласти автомати, роззброїтися і перейти на бік України.

Фото Радіо Свобода

Протягом наступного дня, у місті проводились роботи над відновленням критично важливої ​​інфраструктури. Щоб відновити кілька вулиць у Вознесенську, що залишилися без електрики, міська влада відключила електрику в усьому центрі. російські загарбники покинули мікрорайон Болгарка та навколишні села.

7 березня у селі Ракове Вознесенської ОТГ українські військові збили ворожий вертоліт.

Також українські захисники змогли знищити й бронетехніку російських військ. Серед знищеної техніки був танк російського виробництва Т-72Б3М із захистом вежі, а також кілька вантажівок та бронетранспортерів БТР-80. Крім того, був захоплений відносно неушкоджений бронетранспортер ще один БТР-80.

російські військові, які брали участь у битві за місто, залишили на полі бою 30 із 43 танків, вантажівок, броньований транспорт для перевезення особового складу, багатоствольні реактивні установки, а також збитий вертоліт Мі-24. 

Фото Радіо Свобода

У боях за Вознесенськ загинуло около сотні окупантів. 10 російських солдатів потрапили в полон, інші розбіглись по навколишніх лісах.  Після того, як українські захисники відбили місто, то тіла окупантів складали у вагонах-рефрижераторах. Євген Величко зазначив, що їх зберігали близько місяця.

- Ми думали, що з нами якось захочуть зв'язатися матері тих солдатів. Але так ніхто і не відгукнувся, потім їх просто відправили в Київ, - відмітив мер.

Наслідки 

Міський голова Євген Величко говорить, що під час боїв за місто, влада проводила евакуацію.

- Люди виїздили автобусами та залізницею. У нас було 4 потяги. Ми відправляли людей у Львів. Тоді місто покинуло близько 4000 людей. Ми евакуювали не тільки місцеве населення, але й людей з району, - пригадує мер.

Фото Радіо Свобода

У боях за Вознесенськ ЗСУ вдалося захопити чималу кількість ворожої техніки. За словами мера, всю техніку перегнали в одне місце, де її планували відремонтувати та передати українським захисникам.

- Перший ракетний удар, який був по нашому місту, стався саме на те, місце. Тоді дуже багато волонтерів нам допомагали ремонтувати техніку. І відбувся приліт, саме на те місце. Значить хтось був не “нашим товаришем”, - резюмував мер.

Щодо відновлення мостів. То наразі один із них частково відновлений, інший потребує капітального ремонту. 

Мер зазначає, що наразі у Возненську вже тривалий час досить спокійна ситуація. За його словами інколи російські військові намагаються атакувати, але українські ППО працюють на відмінно. 

Міська влада Вознесенська має на меті встановити меморіал на знак вшанування загиблих місцевих українських захисників. Його планують встановити на місці пам'ятника російського письменника максима горького.

У статті використані матеріали Wikipedia.

Фото Wikipedia та Радіо Свобода



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW