Як змінилася кількість хворих на туберкульоз на Чернігівщині за рік війни



Кожного року 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме цього дня 141 рік тому мікробіолог Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, яка є збудником цієї небезпечної хвороби, відомої на увесь світ, як паличка Коха. Туберкульоз завжди був доволі поширеним явищем в Україні. Наші журналісти дізналися яка наразі ситуація із захворюванням у Чернігівській області, та при яких симптомах треба звертатися до лікаря.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке спричиняє мікобактерія туберкульозу. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини, що виділяє в навколишнє середовище мікобактерії.

Жанна Карпенко, Фото: Валентина Гавриленко

Жанна Карпенко, Фото: Валентина Гавриленко

Завідувачка Центру фтизіатрії Чернігівської обласної лікарні Жанна Карпенко про ознаки захворювання розповідає:

«Найперше – це симптоми інтоксикації: якась загальна слабкість, втрата маси тіла, підвищення температури після вечірньої години до субфібрильних цифр, тобто це не високі значення, від 37,2 до 37,5, ну і може бути кашель. Інколи пацієнти звертаються навіть без кашлю. На ранніх стадіях захворювання може ніяк себе не проявляти і виявляється під час флюорографічного обстеження, тому його обов’язково потрібно робити».

Крім цих ознак для туберкульозу характерні безсоння, нічна пітливість, зниження апетиту, біль у грудній клітці, сильна задишка та кровохаркання.

Надзвичайно важливо при цих симптомах одразу звернутися до лікаря. Якщо цього не зробити, то запальний процес пошириться по легеневій тканині. Пізніше пацієнт почне викашлювати казеозні маси з мікобактеріями в навколишнє середовище, а в легенях будуть утворюватися «дірки». Інтоксикаційний синдром збільшиться, людина худне і з часом помирає.

Мінімальний термін лікування туберкульозу – 4 місяці. Жанна Карпенко говорить:

«Лікування цього захворювання направлене на те, щоб пацієнт був у соціумі. Якщо він не бацилярний, не несе загрози оточуючим і звичайно ж не працює в дитячому садку, школі чи з продуктами харчування, то він може навіть продовжувати свою трудову діяльність. Якщо людина звертається до лікаря пізніше, то її госпіталізують, вона не може знаходитися серед людей так як може їх інфікувати.»

У Чернігівській області протягом 2022 року офіційно зафіксовано 445 випадків захворювання туберкульозом.

«Це менша кількість захворюваності, порівняно з 2021 роком,» – говорить Жанна Карпенко, – «але це тільки статистичні дані. Істинна ситуація набагато гірша, бо пацієнти звертаються пізно, в тяжких стадіях. Ще у 2022 році захворіло 25 дітей, а це дуже багато, такої кількості не було з 2011 року, та й до 2011 я не пам’ятаю, щоб стільки було. Діти хворіють чому? Бо їх інфікують дорослі. Ми виявляємо захворювання у дітей, а дорослі, які інфікували їх, ходять собі і не звертаються до сімейного лікаря аж поки не поступлять в лікарню на кареті швидкої».

За минулий рік на Чернігівщині від туберкульозу померло 58 людей. Зазвичай у нашій області кожного року фіксують приблизно однакову кількість летальних випадків. Тобто ситуація стабільна, але у 2022 році виявили та поставили діагноз туберкульозу на розтині у 10 пацієнтів. Пані Жанна зазначає, що це дуже великий показник. Ці люди не знали про свою хворобу, не зверталися до лікарів та продовжували інфікувати оточуючих.

На офіційну кількість хворих значно вплинуло повномасштабне вторгнення. Під час окупації Чернігівщини люди не мали доступу до медичної допомоги, а сімейні лікарі не могли активно займатися виявленням туберкульозу. Крім цього на показники могло вплинути і зниження кількості населення в області.

Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер зруйнували російські загарбники, тому закладу довелося переїхати. Із 30 листопада його приєднали як окремий структурний підрозділ до Чернігівської обласної лікарні.

Галина Синявська, Жанна Карпенко, Наталія Гуня (зліва направо), Фото: Валентина Гавриленко

Галина Синявська, Жанна Карпенко, Наталія Гуня (зліва направо), Фото: Валентина Гавриленко

«Ми збільшили спектр медичних послуг. Що стосується методів обстеження, дообстеження, консультації вузьких спеціалістів – це все в нас навіть покращилося порівняно з тим, що було. Наразі ми працюємо на повну силу і всі послуги, що надавалися до 24 лютого повністю відновлені. Єдина проблема – це те, що Бактеріологічна лабораторія зруйнована і наразі ми возимо матеріал для дообстеження у лабораторію Київського міського протитуберкульозного диспансеру» – говорить Жанна Карпенко.

Щоб вберегти себе від туберкульозу потрібно в першу чергу вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися та займатися фізичною активністю. Важливо дотримуватися правил особистої гігієни та проходити один раз на рік флюорографію. Ну і звісно вчасно звертатися до лікаря.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW