В Україні визначили новий розмір мінімальної пенсії: яку найменшу суму тепер отримуватимуть громадяни



У Конституційному суді України прийняли остаточне рішення, щодо розміру мінімальної пенсії: вона не має бути нижче прожиткового мінімуму.

Інформацію про це повідомили в прес-службі КСУ.

Конституційний суд України захистив гарантованість пенсії, яка є основним джерелом існування, у розмірі не нижче за прожитковий мінімум, - зазначили там.

Яким відтепер буде розмір мінімальної пенсії в Україні

У Конституційному суді підтвердили приписи 4 та 5 абзаців частини другої статті 70 закону "Про виконавче провадження", 3 та 4 абзаців, частини другої статті 50 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" неконституційними.

Тобто ті пенсії, які є основним джерелом існування особи, мають бути встановлені у розмірі не менше існуючого прожиткового мінімуму в країні.

Суд зазначив, що оскаржувані приписи Закону № 1404, Закону № 1058, якими для звернення стягнення у виконавчому провадженні встановлено допустимі розміри відрахувань у відсотковому відношенні з пенсій боржника, призводять до виплати пенсії, яка є основним джерелом існування, навіть прожиткового мінімуму встановленого законом. Таким чином людину позбавили мінімальних соціальних благ та захисту від бідності через примусове виконання рішення, - зазначили в КСУ.

Тобто, за рішенням суду, ці положення закону є невиконанням державою своїх зобов'язань у забезпеченні мінімального соціального захисту людини та повним нівелюванням конституційних прав людини.

А тому прожитковий мінімум на 2023-й рік було визначено в розмірі:

  • 2589 гривень для однієї особи на місяць;
  • 2272 гривні для дітей, які не досягнули 6-ти років;
  • 2833 гривні для дітей віком від 6 до 18 років;
  • 2684 гривні для працездатних громадян;
  • 2093 гривні для осіб, які втратили працездатність.

Цього року мінімальний розмір пенсії має скласти 2093 гривні, а максимальний – 20930 гривень.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW