«Металіст» у зоні вильоту і без грошей: що відбувається з самим популярним футбольним клубом Харкова



 Майже рік тому, ще до початку війни, здавалося, що у відродженого з клубу ФК “Метал” харківського “Металіста” знову починаються зоряні часи. Клуб блискавично пройшов через нижчі ліги українського футболу та готувався до старту в УПЛ, відвідуваності матчів команди у Харкові могли позаздрити більшість команд Премʼєр-ліги.

Здавалося ще трохи і харківський клуб знову почне конкурувати за чемпіонство з “Шахтарем” та “Динамо”. Але не так сталося, як гадалося.

Повернення та “зникнення” Ярославського

Як і з середини нульових, надії на кращі часи вболівальники звʼязували з поверненням до фінансування клуба відомого харківського олігарха Олександра Ярославського. 4 серпня 2021 року Ярославський вже офіційно став президентом клубу.

І новий-старий власник фактично відразу поставив перед клубом амбітні цілі.

"Конкретні турнірні завдання перед "Металістом?" Я вже поставив завдання, говорив про це і повторюся: у нас завдання за підсумками сезону 2021/22 – вихід в УПЛ, а за підсумками сезону 2022/23 – закінчити на місці, що дає право грати в єврокубках. Завдання чемпіонства в Україні стоїть, але на другому плані після Ліги Європи. Тобто я не думаю, що нам відразу вдасться в перший-другий сезон взяти чемпіонат. Для цього має щось статися", - заявив Олександр Ярославський.

Але через кілька місяців,  10 лютого 2022 року, Ярославський виїхав із країни оскільки став підозрюваним у причетності до смертельної ДТП. Поліція відкрила кримінальне провадження за двома статтями. А ще через два тижні почалося повномасштабне російське вторгнення і країні стало зовсім не до футболу.

Великий вихід із “Металіста” в “Дніпро-1”

Після прийняття рішення про продовження чемпіонату сталася подія, як продемонструвала що фінансування клубу, як і амбітні плани різко знижаються.

«Металіст» у зоні вильоту і без грошей: що відбувається з самим популярним футбольним клубом Харкова, фото-1

У липні 2022 року віцепрезидент «Металіста» Красніков разом зі спортивним директором клубу Папою Гує, головним тренером команди Олександром Кучером, його помічником Юрієм Ушмаєвим, селекціонером Жадером да Сілва, адміністратором Олександром Пушкарьовим і шістьма футболістами (Владиславом Рибаком, Володимиром Танчиком, Сергієм Горбуновим, Едуардом Сарапієм, Русланом Бабенком та капітаном команди Фаресом Балулі) перейшли з «Металіста» до «Дніпра-1». Тоді Красніков назвав цей перехід «єдиним шансом зберегти ФК «Металіст»

Після цього Олександр Ярославський підтвердив, що ФК «Металіста», незважаючи на обставини, продовжить свою діяльність: "Сто відсотків. Мільярд відсотків", - заявив олігарх в інтервʼю ЗМІ.

Також згідно з повідомленнями ЗМІ харківський клуб отримав від “Дніпра-1” за перехід головного тренера та гравців приблизно мільйон доларів і цього вистачило на фінансування першої половини сезону. У перших турах УПЛ “Металіст” виступив досить вдало і деякий час навіть прибував на пʼятому місті у чемпіонаті.

Але після зимової перерви кадрова ситуація в клубі ще більш погіршилась. Ще одна порція гравців перейшла у «Дніпро-1»: захисник Олександр Каплієнко, півзахисники В'ячеслав Танковський, Євген Підлепенець.

І тоді у ЗМІ зʼявилась інформація, що Ярославський припинив фінансування клубу, яку практично відразу спростував генеральний директор "Металіста" Валерій Грига.

“Я хочу востаннє наголосити, що Олександр Владиленович Ярославський є президентом «Металіста» і бере участь у життєдіяльності клубу.

Хлопці отримали зарплату та вирушили на збори до Туреччини. Більше ніяких чуток і пліток щодо нашого президента я не коментуватиму. Вважаю, що вони спрямовані на дискредитацію футбольного клубу «Металіст», - заявив Грига.

Але вже у січні 2023 року журналісти програми 'ТаТоТаке' посилаючись на свої джерела підтвердили сумні новини

'Ярославський не має зараз жодного відношення до 'Металіста'. Ярославський не казав, що прощається з футболом назавжди, але, за нашою інформацією, шанси на його повернення до 'Металіст' — невисокі... Колишні підлеглі Ярославського продовжують утримувати його статус рятувальника харківського футболу, сподіваючись, що колись станеться третій наступ Месії.

Насправді зараз сьогодні єдиним фактом існування 'Металіста' та його фінансування є великий транзит Красникова і Кучера в 'Дніпро-1'. А також особисті домовленості Євгена Краснікова з інвесторами 'Дніпра-1', зокрема з Ігорем Коломойським... Інших джерел фінансування у 'Металіста' зараз, на жаль, немає', - повідомили в 'ТаТоТаке'.

Те що з грошима дуже погано повідомив і спортивний журналіст Сергій Болотніков на ютуб-каналі KDK.

В харківському клубі сподівалися на фінансові вливання після зимової перерви. Однак, Ярославський начебто не виходить на зв'язок з "Металістом" і не допомагає клубу грошима.

У підтвердженні цього у Харкові відбулась ще одна знакова подія. На одному з будинків, біля входу на стадіон 'Металіст', ліквідували мурал із зображенням Олександра Ярославського. На ньому Ярославський був зображений в одязі клубних кольорів, із фанатським шарфиком у руках.

«Металіст» у зоні вильоту і без грошей: що відбувається з самим популярним футбольним клубом Харкова, фото-2

"Три місяці без зарплати" та падіння у зону вильоту

Перед останнім туром УПЛ британський журналіст Ендрю Тодос повідомив, що футболісти "Металіста" вже три місяці не одержують зарплату. І також, що Періца Огненович більше не є головним тренером команди.

Періца Огненович

Але на матч з “Олександрією” харківʼян на гру вивів все ж Періца Огненович. “Металіст” зіграв внічию після якої опустився на передостаннє 15 місце у турнірній таблиці.

По інформації Сергія Болотнікова зараз у клубі живуть надією отримати частину грошей, який повинні перерахувати европейські клуби на допомогу УПЛ — це 2,3 мільйона євро. Частка “Металіста” буде тоді 140 тисяч євро. Звісно цих грошей буде замало, навіть для фінансування ще трьох місяців життя команди до завершення сезону 2022-2023 років. Що буде з командою, за яку вболіває десятки тисяч вболівальників Харкова зараз передбачити важко Можливо, якщо команда залишиться в УПЛ “Металісту” вдасться знайти нові джерела фінансування і врятувати тільки відроджений клуб. Але здається, щоб здійснити цю задачу в тих умовах, в яких зараз прибуває легендарний клуб, гравцям “Металісту” потрібно буде пригнути набагато вище голови.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW