Запровадження рибальського квитка в Україні: нові можливості чи нові обмеження



За повідомленням Держрибагентства, незабаром можливе запровадження нової ініціативи – рибальського квитка для вилову додаткової кількості риби понад добову безплатну норму вилову.

Проєкт щодо цього наразі розробляється Держрибагентством разом з Мінагрополітики, причому до обговорень задіяні профільні громадські організації, рибалки-любителі та рибалки-спортсмени.

Як сказав заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, це буде другим етапом змін у рибній галузі.

Він зазначив:

Перший вагомий крок було зроблено наприкінці 2022 року прийняттям нових Правил любительського і спортивного рибальства, які не оновлювались понад 20 років. Наступним етапом заплановано введення рибальського квитка, який не тільки розширить права мільйонів рибалок-любителів, а й створить додаткові умови для розвитку усієї галузі.

Як буде функціонувати рибальській квиток

Передбачається, що квиток діятиме на водних об'єктах, на яких буде визначено ліміти допустимого вилову біоресурсів для любительського рибальства. Ліміти розподілятимуться на рибальські квитки через Єдину державну електронну систему управління та продаватимуться рибалкам-аматорам.

Добова безкоштовна норма вилову для будь-якого рибалки залишатиметься у розмірі 3 кг водних біоресурсів + одна особина.

Як можна буде придбати рибальський квиток

Для того, щоб придбати рибальський квиток, необхідно буде зареєструватись в Єдиній державній електронній системі управління галуззю рибного господарства, створити електронний кабінет та вказати свої дані.

Рибалці потрібно буде через електронний кабінет обрати наступне:

  • водний об'єкт або його частину;
  • територіальну громаду, де планується використовувати рибальський квиток;
  • водні біоресурси, які планується виловити;
  • календарний день запланованої риболовлі.

Після цього буде визначена вартість квитка і надані способи оплати.

Після оплати згенерується рибальський квиток з присвоєнням персоналізованого QR-коду. Придбаний рибальський квиток діятиме в обрану рибалкою календарний дату.

Орієнтовна добова норма рибальського квитка, тобто понад безкоштовну добову норму вилову:

  • 1 екземпляр сома;
  • 3 екземпляри жереха, судака, щуки;
  • 5 кг іншої риби.

Планується, що кошти, сплачені рибалками за квитки, витрачатимуться на відновлення природних популяцій водних біоресурсів, у тому числі шляхом зариблення водних об’єктів, у яких здійснюється вилов.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW