Син дисидента, який керував МАН: що відомо про нового міністра освіти України



Сьогодні, 21 березня, Верховна Рада України призначила нового міністра освіти замість Сергія Шкарлета. Ним став 50-річний Оксен Лісовий - директор Малої академії наук України, філософ, який курував відкриття музею науки, одного з найцікавіших в Україні.

Керував МАН

Майже два десятки років Оксен Лісовий керував Малою академією наук України, де діти знайомляться з наукою, роблять перші наукові дослідження й відкриття.  Під його керівництвом у МАН запровадили систему прозорості для захисту наукових проєктів, організували проведення літніх наукових шкіл по всій Україні.

У 2018 році діяльність МАН отримала світове визнання: статус Центру наукової освіти II категорії під егідою ЮНЕСКО.

У 2021 році діти з МАН перемогли на сотні міжнародних конкурсах. До війни в Україні щоліта проводили понад 150 літніх шкіл. Нещодавно експерименти українських дітей відправили на МКС для досліджень в умовах мікрогравітації.

Створив музей

У 2020 році Оксен Лісовий курував відкриття музею науки на ВДНГ у Києві. Його називають одним із найцікавіших музеїв в Україні. Там дітям дозволяють торкатися предметів, переміщати їх, бігати, кричати, проводити експерименти.

"Музей науки в першу чергу про те, щоб зачепити, зацікавити, викликати здивування у дитини", - розповідав Оксен Лісовий в інтерв’ю ВВС.

Син дисидента, який керував МАН: що відомо про нового міністра освіти України (ФОТО, ВІДЕО), фото-1

Попри пандемію, у музеї побували десятки тисяч дітей з усієї України. Про цей музей зробили десятки сюжетів і статей.

Військовий

Оксен Лісовий пішов добровольцем на фронт у складі 95-ї десантно-штурмової бригади. Водночас продовжував дистанційно керувати МАН. З початку війни 95-та бригада була на сході в районі Слов’янськ-Краматорськ-Дружківка. Брав участь у боях, що велись навколо Довгенького, Долини, Краснопілля, в лісах Святогірського заповідника.

"Було багато статичної інженерної роботи. Завдання було закопатися, вгризтися в землю і не відступати ні за яких обставин", - розповідав Лісовий в інтерв’ю Вікна.

У листопаді 2022 року Оксен Лісовий прямо з фронту звертався до учасників Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів: "Іноді здається, що можна виграти нечесно… але в кінцевому результаті, хто обирає такий шлях — програє. І саме філософ — це та людина, яка допомагає суспільству розібратися в цих орієнтирах, у цих складних і віддалених наслідках наших з вами щоденних дій і рішень".

@thisukrainenow мотивація від Оксена Лісового ???????? як вам новий міністр освіти і науки України????????????? #міністерствоосвіти #оксен #україна #ukraine???????? #лісовий #оксенлісовий ♬ Cornfield Chase - Hans Zimmer

Син дисидентів

Оксен Лісовий народився у сім’ї українського філософа і дисидента Василя Лісового і викладачки Віри Лісової-Гриценко. Василь Лісовий, який працював в Інституті філософії, виступив із листом на захист шістдесятників. За це його депортували до Сибіру.

"Я бачив його під конвоєм, знесиленим, але, зрештою, батько таки переміг. Бо цей монстр (Радянський Союз - Ред.) здох, у всякому разі на території України", - згадував Оксен про батька в інтерв'ю Куншт.

Василь Лісовий також протестував проти введення радянських військ до Афганістану, за що його арештували.

До слова, за призначення Оксена Лісового у ВРУ проголосувала конституційна більшість депутатів - 313.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW