В.Зеленський підписав закон щодо компенсації за зруйноване під час війни житло



Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7198 про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Отримати компенсацію можна буде за майно, яке було пошкоджене або зруйноване внаслідок дій РФ з 24 лютого 2022 року. Водночас закон не стосується об'єктів, які на дату введення воєнного стану вже знаходилися на тимчасово окупованій території.

Право на компенсацію отримають фізичні особи – громадяни України, які є власниками, замовниками будівництва, інвесторами пошкоджених або знищених об’єктів нерухомого майна, а також їхні спадкоємці. Крім того, на відшкодування можуть розраховувати ОСББ, житлові кооперативи, управителі або особи, уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків, у разі пошкодження спільного майна.

Замість грошей власникам пошкодженого майна видаватимуть житлові сертифікати на суму завданих збитків. Варто зазначити, що обмежень по розміру компенсації немає. 

Власники приватних будинків зможуть отримати або житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку, або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Можна обирати житло дорожче суми вказаної у сертифікаті. У такому разі громадянин власним коштом має покрити різницю. 

Кожен випадок окремо розглядатимуть спеціальні комісії, яку повинні будуть створити місцеві органи влади. Подати заяву про надання компенсації можна буде під час воєнного стану та протягом року з дня його припинення чи скасування через «Дію». Або ж звернутися у ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса. Крім заяви необхідно додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості, та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації до або після знищення.

Використати сертифікат можна протягом п’яти років з дня його видання, а отримане в обмін на нього житло не можна буде відчужувати протягом 5 років. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW