Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації



Життя іноді надсилає несподівані подарунки. Для мене таким подарунком стала можливість поїхати у Слов’янськ, моє рідне місто, яке я була вимушена залишити у березні 2022 року. 

З моменту моєї евакуації минув майже рік. І ось в редакції мені пропонують: “а чому б тобі не з’їздити у Слов’янськ? Тим паче у тебе такий вагомий привід - побачитись із батьками”.

Батьки… При одній думці про те, що ми вже рік не спілкувались вживу, серце стискалося. Я одразу ж погодилась і сказала: “вб’ю кількох зайців одним пострілом - і батьків побачу, і контенту назбираю, і попрацюю, вийде багато матеріалів”.

Мене не хвилювало, скількома потягами і автобусами добиратися, скільки кілометрів долати. Спочатку я думала їхати автобусом. Але подумала, що така подорож буде надто виснажливою. Тому обрала потяг.

Мій шлях від Чернівців до Слов’янська був прокладений двома поїздами: перший - Чернівці-Полтава (№150) з відправленням о 14.33 та прибуттям о 03.41 до столиці, другий - інтерсіті Київ-Краматорськ (№712) з відправленням о 6.44 та прибуттям о 13.22. Тож вийшов непоганий такий крюк майже через всю країну (яка ж вона у нас, виявляється, велика, коли отак їдеш).

За законом підлості, за тиждень до поїздки я захворіла на застуду. Про чому обійшлася хвороба не просто невеличкою температурою і нежитю, а як треба: з температурою більше 38, надривним сухим кашлем і біллю в усіх суглобах. Вже думала все: накрилася моя подорож. Але все-таки поставила собі умову: ти весь тиждень ударно лікуєшся, сидиш і працюєш вдома, а потім поїдеш, що б там не було.

Врешті все сталося так, як я запланувала. Я зібрала невеличку сумку і в призначений день сіла в потяг.

Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації, фото-1

Поки їхала до столиці, чітко відчувала, що температура в мене все-таки ще трималась, хоч вже і не 38. Ніс закладало, голос сів, горло драло, сусіди по плацкарту косо дивились, коли я давила сухий кашель (ну раптом то щось страшніше за застуду, я їх розумію). Дивлячись на пролітаючі краєвиди за вікном, я збагнула: війна привчила мене обходитись у подорожах мінімумом речей. Або взагалі бути без речей. Виявилось, що мені насправді не треба так гостро нічого з того, що в мене є. Це і приємне усвідомлення і сумне одночасно.

За книгою і в навушниках дорога пролетіла швидко.

Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації, фото-2

Рано вранці Київський центральний вокзал зустрів мене темрявою та пустотою. Ніколи не бачила його таким пустим і тихим - коли гучномовець переважно мовчить, а не оголошує щось майже кожну хвилину. У години до пересадки я сиділа в тому залі очікування, що на другому поверсі. В тому, що вдень постійно забитий людьми. Тоді він був напівпорожній. Разом зі мною - кілька цивільних і група військових. 

І тут очікування пролетіло на диво швидко. На адреналіні я не відчувала втоми і не хотіла спати. Скажу трохи наперед: цей заряд адреналіну протримає мене на ногах аж до самого вечора того дня, коли я вже прибула у Слов’янськ.

Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації, фото-3

А поки я сіла в інтерсіті. Обрій вже світлішав, і мені чомусь згадалося, як у 2020 році ми з другом цим же потягом поверталися з концерту The 69 Eyes - до біса втомлені, але такі щасливі. Мабуть тому згадалось, що то була остання наша спільна поїздка, цей друг зник безвісти десь у боях на Луганщині, а інтерсіті доїжджає тільки до Краматорська, а не до Костянтинівки (як до 2022 року).

Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації, фото-4

У дорозі я дивилась Вікінгів, читала книгу, слухала музику і ні на хвилину не заплющила очі. Мені було цікаво, яка в мене буде реакція, коли я вийду на перон. Але коли я вже опинилась на рідному вокзалі, то зрозуміла…що реакції немає ніякої. Як і відчуттів. Навіть попри те, що в той день було дуже добре чутно, як працює важка техніка. Здавалось, наче не було того року на іншому кінці країни.

Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації, фото-5

Коли дійшла до зупинки, почула, як мене кличе жіночий голос. Виявилось, що то давня знайома, з якою ми ніколи не спілкувались близько, але яка запропонувала довезти мене додому. Я не стала відмовлятись. Попросила зупинити біля ринку “Лісний”, зателефонувала мамі з попередженням, що я вже майже біля дому. У мене не було ключів від дому і квартири. Коли я виїжджала рік тому, то розуміла, що вони мені довго не знадобляться. 

Мама плакала при зустрічі. Плакала і старенька бабуся, яка вже рік не виходить на вулицю, бо ліфт не працює. А я посміхалась і заспокоювала, бо переживала, щоб бабусі не стало погано від таких сильних переживань. Плакати не хотілось, але щось підказувало, що воно мене ще наздожене якось потім…

Ти поїдеш, що б там не було - як журналістка 6262 поверталась у Словʼянськ через рік після евакуації, фото-6

У перший день гостювання у Слов’янську (каламбур, але інакше не скажеш), я довго сиділа з батьками на кухні. Ми так довго говорили, наче це була перша за весь рік розмова. Мама сказала, що у мене змінився погляд. Я відповіла, що вона дуже схудла. На що мама прокоментувала: “ну так, війна ще той тренер”.

У перший же день я розпланувала, чим займатимусь у місті. І на першому місці, звісно була робота. Заснула пізно вночі і відключилась так, як вже довго не вдавалося у Чернівцях…

Продовження цього блогу читайте скоро у наступній частині, тож стежте за публікаціями на сайті.

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW