ООН випустила доповідь про скоєні росією в Україні безліч воєнних злочинів



Розслідування під егідою Ради ООН з прав людини встановило, що російська влада вчинила безліч воєнних злочинів і, можливо, злочинів проти людяності у багатьох регіонах України.

У доповіді, присвяченій річниці російського удару по драмтеатру в Маріуполі, в якості воєнних злочинів перераховані епізоди пограбувань, тортур і вбивств мирних жителів. Потенційними злочинами гуманітарного характеру (або злочинами проти людяності) названо дії росії, які залишили тисячі українців без світла, тепла та води.

Як зазначають аналітики, документ написаний у викривальному тоні, що дуже незвичайно, коли справа стосується члена Ради безпеки ООН, якою є росія.

ООН звинуватила росію в численних воєнних злочинах в Україні, включаючи умисні вбивства цивільних, тортури, депортацію дітей. Під час знущань над захопленими українцями їх змушували «дзвонити путіну», катуючи електрострумом, і били за те, що вони розмовляли українською і не знали тексту російського гімну.

Доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідувань в Україні заснована майже на 600 інтерв'ю, супутникових знімках, відвідуванні поховань та місць утримання під вартою, великій кількості документів.

“Російська влада вчинила в багатьох регіонах України численні порушення міжнародного законодавства в галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права, багато з яких є воєнними злочинами. Комісія була вражена масштабами руйнувань, які вона побачила під час своїх поїздок”, – йдеться в документі.

У доповіді, зокрема, описано знущання та тортури, що застосовувалися на окупованих територіях у місцях, де українців утримували під вартою. Одна з них називалася «зателефонуй путіну» або «зателефонуй леніну». Жертву катували електрошоком за допомогою військово-польового телефонного апарату «Тапік» (ТА-57), дроти від якого приєднали до стоп, пальців чи геніталій. Ув'язнених також підвішували під стелею зі зв'язаними руками (це називалося «поза папуги»), одягали на голову пластикові пакети та протигази, змушували роздягатися догола, ґвалтували.

Один чоловік розповів, що його били «як покарання за те, що він говорив українською» і за те, що «не пам'ятав текст гімну російської федерації».

За словами однієї жінки, під час побиття вона кілька разів втрачала свідомість, але її приводили до тями, щоб продовжувати знущатися.

Комісія виявила численні випадки зґвалтування, сексуального та гендерного насильства. Воно «є важливими аспектами тортур, застосовуваних російською владою», йдеться у доповіді. Минулої осені спецпредставник ООН уже називала зґвалтування частиною військової стратегії росії.

Хвилі нападів на енергетичну інфраструктуру «можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності», йдеться у доповіді комісії: «Руйнування енергетичної інфраструктури призвело до того, що цілі області та мільйони людей залишилися на якийсь час без електрики чи опалення, особливо в період мінусових температур».



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW