Перша смерть за проукраїнську позицію в Донецьку - 13 березня 2014 року



З криками «росія!», «на коліна» і матюками їх забивали арматурою і битами біля автобуса міліції. 22-річний донеччанин Дмитро Чернявський тоді був забитий до смерті. 13 березня 2014-го у Донецьку проходив масовий мітинг за єдиність України, який оточили агресивні люди – велика частина з них, за численними свідченнями донеччан, була завезена з росії. Це був розпал українського спротиву. 5 березня був наймасовіший мітинг, 13-го – перший загиблий, 28 квітня – останній вихід людей з українськими прапорами на площі. Далі – війна і окупація.

Такі спогади проукраїнських мітингів у Донецьку 2014 року зібрали журналісти "Радіо Свобода".

13 березня 2014 року стало для Донецька переломним. Тисячі мирних людей вийшли підтримати Україну на наймасштабніший мітинг у місті. Проте у відповідь отримали жорстоку та криваву розправу від проросійських "тітушок".

Того дня в Донецьку сталася перша смерть за проукраїнську позицію. Від нападу загинув 22-річний активіст Дмитро Чернявський, за офіційними даними, ще 36 людей було травмовано. Очевидці стверджують, що постраждалих було більше.

13 березня 2014 року. На головній площі Донецька збираються мітингувальники з російськими прапорами. Навпроти них стоять активісти, які співають гімн України, різні українські пісні, а в їхніх руках величезний жовто-блакитний прапор. Люди стояли за Єдність України, з банерами “Украина Единая! Нет войне!”. Це і зараз можна знову продивитись на відзнятих в той день відео. Від проросійських мітингувальників їх розділяють три кордони силовиків, які не давали розпочатися бійці.

Однак, в бік активістів Євромайдану летять каміння, на них нападають проросійські мітингувальники та все ж починаються сутички. Багато людей поранили. Силовики ховали поранених активістів в свої автобуси, щоб потім вивезти їх.

Але і там їм сховатись від сепаратистів не вдалось. Мітингувальники самоназваної “днр” розбили в автобусах вікна та закидали всередину димові шашки, сльозогінний газ. Їх буквально викурили на вулицю.

IMG_5428_новÑй ÑазмеÑ

IMG_5428_новÑй ÑазмеÑ

Євромайданівців, які опинились на вулиці, проросійські мітингувальники знову закидали камінням. Між ними почали масові сутички, в яких і загинув уроженець з Хромового,  Бахмутського району, Дмитро Чернявський. Його смертельно поранили ножем під час бійки. Хлопцю було 22 роки.

ÐоÑожее изобÑажение

ÐоÑожее изобÑажение

На честь Дмитра назвали Бахмутську школу №18, в якій він і вчився. Крім того, в 2015 році йому посмертно присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”  та занесли в список “Небесної сотні”.

Читайте: 

  • В Україні відзначають День опору окупації Криму, а окупанти посилюють оборону півострова
  • Від Героя України, який звільняв Слов’янськ у 2014 році, до російського агента
  • У бою під Бахмутом загинув доброволець Правого Сектору, Герой України "Да Вінчі"

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW