Ще за життя його називали легендарним: загинув «Да Вінчі» — Герой України Дмитро Коцюбайло



7 березня загинув український військовий, командир 1 окремого механізованого батальйону Сухопутних військ ЗСУ «Вовки Да Вінчі» Дмитро Коцюбайло (позивний «Да Вінчі»).

Про це повідомляє редакція.

На смерть Героя у своєму зверненні відреагував президент Володимир Зеленський.

«Герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість. Загинув у бою під Бахмутом, у бою за Україну. Один із наймолодших героїв України. Один із тих, чия особиста історія, характер, сміливість навіки стали історією, характером і сміливістю України», — зазначив Зеленський.

Дмитро Коцюбайло — відомий український доброволець, який був учасником Революції гідності, а з 2014 року став на захист України.

Тоді Дмитру було лише 18 років. Однак він став командиром взводу добровольців та пізніше — роти. У 2014 році отримав важке поранення у Донецькій області, але після одужання одразу повернувся на фронт.

Усі 8 років — з 2014-го і до повномасштабного вторгнення — Дмитро Коцюбайло був на сході України. Розповідав, що міг би знайти себе у цивільному житті, але збирається бути на фронті, поки Україна не поверне всі окуповані території.

«Мені болить за Україну. Я хочу для неї перемоги. Поки є небезпека, а вона постійно є всі ці 8 років, я вважаю своїм громадянським обов'язком захищати її зі зброєю в руках», — казав він.

У віці 21 року Дмитро Коцюбайло став командиром свого відомого підрозділу — тоді ще 1 окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі», яка входила до 5 батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». У 2022 році підрозділ «Вовків» був доукомплектований до розміру батальйону.У 2017 році «Да Вінчі» отримав орден «Народний Герой України», а у 2021 році — звання Герой України. Він став наймолодшим командиром і першим добровольцем, якому надали це звання прижиттєво.

Після отримання звання Героя України розповідав, що сприймає цю нагороду, як «для всіх добровольців» — всіх своїх бійців, які боронять країну.

«Для мене ця нагорода насамперед — моїх побратимів. Бійців, які всі 8 років вірили у мене, у нашу перемогу. Хлопців, які загинули, були поранені», — казав Дмитро.

Ще за життя Дмитра Коцюбайла називали легендарним. Його прадід був ветераном УПА, але сам військовий розповів, що мріяв стати художником, з чим і пов'язане його псевдо. Хлопець навчався на різних галузях художньої спеціальності, а «Да Вінчі» його охрестили друзі. У пригоді цей позивний став під час Революції гідності, коли називати своє справжнє ім'я було небезпечно.

«Да Вінчі» не був кадровим військовим та не служив у ЗСУ. Лише у 2022 році йому надали первинне військове звання офіцерського складу «молодший лейтенант».

У віці 27 років він віддав своє життя за Україну.

«Ми вибрали такий шлях боротьби. Війна триває», — казав «Да Вінчі».

У підрозділі Вовки Да Вінчі теж відреагували на смерть комбата:

«Під час виконання бойового завдання під Бахмутом загинув командир «Вовків Да Вінчі». Загинув зі зброєю в руках, загинув, першим ідучи в бій. Жив і загинув як Герой.

Наш підрозділ зветься «Вовки Да Вінчі» саме тому, що ми завжди йшли за ним у бій. Він був для нас найкращим командиром, побратимом, лідером і взірцевим націоналістом.

Усе своє свідоме життя Дмитро Коцюбайло присвятив боротьбі. Він пішов на фронт, коли йому заледве виповнилося 18 років. Про його бойовий шлях промовисто говорить факт, що Да Вінчі став першим добровольцем і наймолодшим командиром, котрий прижиттєво отримав звання «Героя України». За Україну в 27 років він віддав своє життя.

Сьогодні наша бойова родина зазнала непоправної втрати. Сьогодні вся Україна втратила легендарного командира. Віднині його боротьбу мусимо продовжувати всі ми. В ім'я наших полеглих героїв — ми виграємо цю війну, випаливши російських окупантів з нашої землі.

Честь і слава Герою!». 

У підрозділі Вовки Да Вінчі повідомили, що деталі про чин похорону будуть оголошені згодом.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW