Транспортний податок 2023 на легкові авто: кому та в які терміни треба сплатити за власне авто



Усі власники легкових автівок, які зареєстровані в Україні, повинні сплатити транспортний податок, якщо з року випуску цих авто минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість їх перевищує 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2023 році це 2 512 500 гривень).

Транспортний податок сплачують як фізичні, так і юридичні особи, у тому числі нерезиденти.

Сума внеску залежить від марки і моделі авто, року випуску, об'єму циліндрів двигуна та виду пального.

Як сплачується транспортний податок

Як нагадали у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області, щорічно до 1 лютого на веб-сайті Мінекономіки розміщується перелік легкових автомобілів, на які розповсюджується податок, за методикою, затвердженою Кабміном, що враховує параметри автівок.

Цей перелік можна знайти тут: Міністерство економіки України | Транспортні засоби: розрахунок вартості (me.gov.ua).

Відомо, що ставка транспортного податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тисяч гривень за кожне легкове авто.

Сума податку обчислюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку – фізичної особи. Місце реєстрації (податкова адреса) зазначається в реєстраційних документах на автівку.

Відповідні контролюючі органи надсилають платникам податку до 1 липня звітного року податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку. До нього обов’язково додається детальний розрахунок суми податку та необхідні платіжні реквізити.

Юридичні особи – власники автівок мають самостійно обчислювати суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року. Вони повинні до 20 лютого 2023 року подати контролюючому органу за місцем реєстрації авто декларацію за встановленою формою, з розбивкою повної суми рівними частками поквартально.

Електронну форму декларації нового взірця можна знайти за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/elektronni-formi-dokumentiv/transportniy-podatok



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW