У Чернігівській міськраді обшуки у справі купівлі трансформатора для ТЕЦ, — Ломако



7 березня на ранковій нараді у Чернігівській міськраді виконувач обов'язків міського голови Олександр Ломако повідомив, що у будівлі міськради СБУ проводить обшуки у справі щодо купівлі трансформатора для Чернігівської ТЕЦ, пише «Суспільне Чернігів».

Сам Олександр Ломако ситуацію з обшуками прокоментував так:

– Вони мене дочекалися, в 7:50 показали документи, юристи перевірили, і вони пішли дивитися те, що мене повідомили. Це стосується ТЕЦ. Я так розумію, що це продовження історії з трансформатором, коли кілька місяців тому, в грудні 2022 року вони прийняли ухвалу про обшук вдома у Єпініна.

Також виконувач обов'язків міського голови Чернігова додав, що впевнений, що з документами все в порядку.

– Тому, що цей трансформатор купували у постачальника напряму, якщо між постачальником і покупцем — міськрадою були, б якісь ФОПи чи там якісь там інші підприємства, очевидно питання могли б бути. Але ми абсолютно спокійні. На жаль, на нараді були відсутні Геращенко і Єпінін, очевидно з цих питань.

За словами Ломаки, якби трансформатора не було, є велика ймовірність, що у великої частини міста могло б не бути світла.

Нагадаємо, СБУ відкрила кримінальне провадження за статтями державна зрада та диверсія. Це пов'язано з купівлею трансформатора для Чернігівської ТЕЦ.

Трансформатор придбали у липні 2022 року на виконання програми із відновлення пошкодженого внаслідок російських обстрілів підприємства. Посадовцям інкримінують купівлю трансформатора у посередника за завищеною ціною — на 15 мільйонів гривень дорожче за ринкову вартість, йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду Києва.

– Відповідно до висновку аналітичного дослідження, «Інвестиційна рада» придбала вказаний трансформатор у приватного підприємства «Запоріжтрансформатор», за ціною 53 456 346 грн. ... Згідно з висновком експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України встановлено, що ринкова вартість станом на 18.07.2022 трансформатору складала 39 мільйонів гривень. ... Втрати активів бюджету Чернігівської міської ради під час закупівлі трансформатора 15 000 000 гривень.

Також в ухвалі суду згадуються пояснення колишніх співробітників ТЕЦ. Вони вважають, що необхідності купувати трансформатор взагалі не було.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW