"Українською розмовляють в селі": в Одесі шовіністка влаштувала мовний скандал



В Одесі знову спалахнув мовний скандал, коли клієнтка одного з готелів почала ображати персонал за те, що ті розмовляють українською. Конфлікт доволі швидко було вичерпано, коли одеський активіст знайшов жінку, якій не сподобалась українська мова. Вона вибачилась за свою поведінку перед одеситами і персоналом готелю.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua

Соціальними мережами сьогодні, 3 березня, почало поширюватись відео, яке було зняте в одному з готелів міста. На ньому громадянка називає національну валюту України «рублями» навіть після того, як їй зробили зауваження, що готель не приймає рублі, а лише гривні.

«Ну ви зрозуміли мене. Рублі, гривні… Це ж одне й те саме. У нас все життя були рублі, згадайте, дівчино», - сказала жінка.

"Українською розмовляють в селі": в Одесі шовіністка влаштувала мовний скандал , фото-1

Далі вона перейшла на особистості і почала говорити неприємні слова на адресу україномовного персоналу, чим довела адміністраторку до сліз.

«Я так розумію, що ви приїжджі всі раз ви українською розмовляєте?», - сказала клієнтка.

"Українською розмовляють в селі": в Одесі шовіністка влаштувала мовний скандал , фото-2

Навіть на цьому жінка не зупинилась і почала в цілому принижувати україномовних містян, доводячи, що нібито одесити завжди розмовляли російською. Також вона акцентувала увагу, що розмовляти українською «не модно» серед молоді, і це не є нормою.

Окрім того, жінка наголосила, що зробить погану репутацію готелю і заявила, що нібито є подругою міського голови Геннадія Труханова.

«Ваш готель… Я зроблю найжахливішу репутацію. Я взагалі дружу з Трухановим», - заявила вона.

В кінці відео з’ясувалось, що сама громадянка не одеситка, а переїхала до міста з одного з сіл області і, як вона сама розповіла, стидається розмовляти українською.

«У нас одеситки так не розмовляють, дівчата. Це село тільки. Я не хочу засуджувати. У мене теж мама в селі. Я знаю, що там. Я стидаюсь цього, якщо чесно», - зазначила вона.

Трохи згодом в телеграм-каналі активіста Дем’яна Ганула вийшло відео, де та сама, невдоволена української мовою клієнтка вибачалась перед одеситами і зокрема дівчатами, яких вона образила.

«Я одразу встановив контактні дані особи, місце роботи та завітав в гості. Я не буду дослівно описувати, що я казав цій особі, але вона прийняла рішення вибачитися та згадала українську мову», - розповів Ганул.

Кореспондент 048.ua звернувся до представниці Уповноваженого із захисту державної мови та депутатки Одеської районної ради Ярослави Вітко-Присяжнюк щоб вона прокоментувала дії персоналу з точки зору закону.

«Стосовно дій персоналу: стаття 30-а закону України про забезпечення функціонування української мови як державної регулює державну мову у сфері обслуговування. Там йдеться, що під час обслуговування державна мова повинна використовуватися за замовчуванням. Також під час обслуговування може використовуватися будь-яка інша мова, якщо ця мова є прийнятною для обох сторін. Якщо клієнт(ка) вимагає обслуговувати її будь-якою іншою мовою, ніж державною, в даному випадку російською, то, відповідно до чинного законодавства, представниця суб’єкта господарювання не зобов’язана надавати послуги чи надавати інформацію про послуги або ж про товар будь-якою іншою мовою, ніж державною, якщо вона є для неї з тих чи інших причин неприйнятною», - зазначила Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Також вона додала від себе: «Стосовно самого інциденту можу сказати, що деяким нашим співгромадянам нажаль досі невтямки, що російська мова в Україні більше ніколи не буде займати тих самих позицій, які вона займала до 24 лютого минулого року. Що російська мова доволі часто і саме мовне питання доволі часто використовувалося агресором у гібридній війні проти України. Відповідно до цього, більшість наших співвітчизників доволі різко реагують на те, коли до них просять звертатися російською. І більше того, про те, що подібний прецедент не є, так би мовити, нормою і доволі негативно сприймається суспільством, є яскравим прикладом того, що ось це саме відео вже масово почало шаритися як телеграм-каналами, так і засобами масової інформації. І власне, реакція як одеситів, так і, загалом, українців на подібні перформанси, якщо можна так сказати, є доволі негативною, як ми бачимо. І це яскраве підтвердження тому, що така поведінка вона перестала бути нормою в Одесі, зокрема».



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW