Передавав ворогу дані про позиції захисників, правоохоронців та громадських діячів – на Сумщині за підозрою в держзраді затримано настоятеля храму



За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури 1 березня 2023 року затримано настоятеля одного з храмів Української православної церкви Московського патріархату в Шосткинському районі за підозрою в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну співробітник федеральної служби безпеки встановив зв'язок із настоятелем одного з храмів Шосткинського району. Священнослужитель погодився на співпрацю, оскільки мав проросійські переконання та очікував на прихід «руського миру».

На виконання завдання окупантів агент в рясі збирав дані щодо кількості військових на території регіону та їх озброєння, а також інформацію про керівників місцевих органів влади, правоохоронних органів, громадських активістів, їх політичні погляди та авторитет серед місцевого населення.

Настоятель храму записував точні адреси, фотографував місцевість, де розташовуються військовослужбовці та військова техніка на території Шосткинського району. Збирав інформацію про патріотично налаштованих громадян, які можуть впливати на суспільство. Розвідувальні дані передавав оперативному співробітнику фсб рф за допомогою одного з месенджерів.

Під час обшуків за місцями проживання та проведення релігійної діяльності затриманого виявлено та вилучено мобільні телефони з доказами співпраці з представниками держави-агресора, російську літературу тощо.

Наразі священнослужителя затримано в порядку ст. 208 КПК України, йому вже повідомлено про підозру, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області.

Пресслужба обласної прокуратури



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW