Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці



Четверо людей травмувалися внаслідок обстрілу маршрутки "Журавка-Суми" російськими військовослужбовцями 24 лютого поблизу села Водолаги Хотінської громади. Пасажирів, двох жінок та чоловіка, з легкими травмами після огляду відпустили додому. Стан водія – стабільно важкий, пише Суспільне.

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-1

"В нього була тяжка черепно-мозкова травма, мінно-вибухова травма, забій головного мозку тяжкого ступеня, акубаротравма, розрив барабанних перетинок", — розповіла про стан чоловіка завідувачка відділення екстреної невідкладної допомоги Тетяна Проценко.

Олексій Порот, водій, нині відновлюється у лікарні. Він 26 років їздив на цьому маршруті. Тоді то був останній рейс до Сум.

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-2

"Між Водолагами і Володимирською посадкою нас обстріляли. Був "приліт" у праву сторону маршрутки. Прийшов до тями вже на вулиці. Вилетів через вікно, прийшов до тями за машиною, машина вже горіла. Зібралися в купу й організовано вийшли до своїх", — сказав чоловік.

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-3

Про те, що це саме цивільний транспорт, з того боку кордону знали напевне, адже ця маршрутка виконувала рейси двічі на день, вважає Олексій: "Маршрутка — видно ж її, з боку трафарет же висить. Навіть за півтора кілометра, вони ж бачать, що це їде, якщо не перший раз – вони переслідували, бачили, що їздить. Хаос повний, терор, це нелюди".

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-4

Одразу після обстрілу на зустріч травмованим виїхав поліцейський офіцер громади Юрій Гамота. Саме він надавав людям першу медичну допомогу. Стріляли прицільно, сказав поліціянт:

"Це була керована протитанкова ракета, яка дійсно наводиться. Наводиться не просто так, а наводиться за допомогою оптики і корегувальника і так далі. Вони бачили, що їхала маршрутне таксі – біла "Газель". Все вони бачили, все навмисно це все. Це одним словом терористичні дії, як по іншому назвати. Мирні мешканці. Просто їхали у своїх справах. Ніяких там військових чи військових баз. Просто немає слів для всього цього пояснення".

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-5

Прострілюється, зауважив Юрій, близько 500 метрів шляху, тож російські військовослужбовці мали близько 10 секунд на постіл.

22 лютого армійці РФ тут вже обстріляли автомобіль, який возив продукти у прикордонні села. Нині ділянку дороги закрили військові, повідомив Юрій Грамота: "Відрізаними, як то кажуть, від цивілізації залишилися Журавка, Біловоди, Водолаги разом з Веселівкою".

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-6

У тих селах залишається ще близько 600 мешканців, сказав голова Хотінської громади Микола Торяник:

"Люди не виїжджають. Ті, що хотіли — вони вже виїхали. Молодь в основному виїхала. Звикли вже за рік стрільби. Сьогодні ми ранком у п’ять годин, у шість завезли і борошна вісім тонн туди, в кожен двір по мішку борошна і сьогодні доставили хліб туди і домовилися з підприємцем, яка буде або на повнопривідній машині підвозити продукти в Біловоди та Журавку. В принципі, ситуація критична, але не смертельна".

Російські військові обстріляли цивільну маршрутку на Сумщині: що розповідають очевидці, фото-7

За словами Юрія Грамоти, обстріляні авто досі залишаються на тій дорозі. У прокуратурі, за інформацією речниці Наталі Науменко, за фактом обстрілу відкрили кримінальне провадження за статтею порушення законів та звичаїв війни.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW