Рік. Записки війни у Слов’янську



28.02.2023

Ось ми вже і перетнули межу в рік. Рік повномасштабної війни, 9 років протистояння, найбільшого випробування за час нашої незалежності.

Цей день у 2023 році був вже звичайним для прифронтового Слов’янська. Все ті ж турботи, все ті ж думки, перечитування новин, їх обговорення у тісному родинному колі. Здається, що місто вже звикло до свого статусу, до небезпек і гучних звуків.

Усі мешканці у Слов’янську і в інших містах та країнах згадували той день, який розділив життя кожного українця на “до” та “після”. У кожного є свої спогади і своя особиста історія 24 лютого 2022 року. Хтось активно слідкував за ситуацією, не спав вночі та моніторив новини, а хтось прокинувся, не підозрюючи, що сталось.

24 лютого ми прокинулись вже у іншому світі, де вибухи, вбивства і руйнування замінили наші звичайні буденні речі, яких ми не цінували. У той день слов’янці почали масово збиратись біля банкоматів, продуктових магазинів, на заправних станціях. Місто заполонила паніка. Згодом потягнулися черги на виїзд з міста та області.

З того дня війна стала нашим постійним супутником. На жаль, Слов’янськ за цей рік втрачав людей, будинки, школи, дитсадки. На вулицях міста можна зустріти “рани” нашого Слов’янська - відбиток клятої війни та “братської” допомоги від сусіднього народу. Ці місця знає чи не кожен мешканець.

Рік. Записки війни у Слов’янську, фото-1

Це не просто зруйнована багатоповерхівка, це чиєсь зруйноване життя, знищені речі, спогади, понівечені долі людей. Тут колись кипіло життя…

Проте за цей рік ми не втратили надії на перемогу та мирне майбутнє. З часом ці розбиті будівлі знесуть чи відремонтують, потрохи почне стиратися страх та тривога, але ми ніколи не забудемо про біду, яку нам принесла росія.

У річницю повномасштабного вторгнення росія вчергове вдарила по Слов’янську. Постраждали вікна й дахи приватних будинків мікрорайону Черевківка. На щастя, обійшлося без жертв та серйозних руйнувань.

А сьогодні останній день зими, останній день лютого, місяця, який буде у нас асоціюватись тепер лише з одним. Ми сподіваємось, що якомога скоріше ця війна закінчиться нашою перемогою. Хоч і прильоти нагадують нам, що небезпека поки нікуди не зникла.

Матеріал створено в рамках проєкту “Життя війни” за підтримки ГО Лабораторії журналістики суспільного інтересу та IWM».



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW