Як пропаганда РФ маніпулює на обшуках УПЦ



Ще минулого року Служба безпеки України розпочала обшуки у храмах УПЦ (МП) по всій території України. Ці обшуки, як пояснюють правоохоронці, проводять для "унеможливлення використання релігійних громад як осередку "русского мира" та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів".

І як показали результати обшуків, вони були не даремні, адже в багатьох храмах були виявлені докази, які підтверджують підозри правоохоронців. СБУ знаходила у культових спорудах агітаційні листівки заборонених в Україні політичних партій і російську символіку, агітаційно-пропагандистські матеріали, російську літературу, тексти проросійських пісень, паспорти РФ та навіть прапор “Новоросії”.

Обшуки сколихнули суспільство всередині країни і викликали неоднозначну реакцію, зважаючи на чутливу тематику. Не могли не “зловити момент” і прокремлівські пропагандисти, які використали тему обшуків на свою користь.

“Ничего святого” - таким чином намагались прокоментувати пропагандисти дії Служби безпеки України. “Руководство Украины грубейшим образом пытается вмешаться в жизнь церкви” - так прокоментували обшуки в Російській православній церкві.

Пропагандисти почали годувати свою аудиторію черговими лякалками, такі вирази можна побачити на російських сайтах у відкритому доступі: “будуть затримувати священнослужителів та прихожан для поповнення обмінного фонду; “знайшли спосіб “віджати” Києво-Печерську, Почаївську та Святогірську лаври”, “забирають у людей Бога”.

Російські інформаційні ресурси намагались усіляко прикрасити обшуки своїми красномовними зворотами: “СБУ нагрянули”, “нападения на Украинскую Православную Церковь”, “СБУ прибегало к провокациям и унижениям священников”, “представители украинских силовых структур призвали взять священников УПЦ в заложники”, “на Украине начались гонения на церковь”.

У Московському патріархаті вважають обшуки в УПЦ грубим втручанням влади у справи церкви, за їх словами, - це спроба “позбавити тієї духовної єдності, яку може забезпечити православна церква”.

Президент Росії Володимир Путін особисто погрожував покаранням тим, хто, за його словами, утискає Російську православну церкву в Україні. Проте, сама УПЦ МП заявляла про свою незалежність від РПЦ і прямо просила Москву не намагатись її захищати.

Керівник спецслужби Василь Малюк не приховує, що розглядає УПЦ МП як поле роботи ворожої агентури і, дивлячись на знахідки у храмах, не можна з цим не погодитись.

"Ми повинні вичистити все середовище ворожих "кротів" у рясах. У нас немає жодного упередженого ставлення. Але якщо людина в рясі і з кадилом - це не є пом'якшувальною обставиною під час скоєння злочину, як і обтяжуючим” - сказав Василь Малюк.

Церква завжди була і залишається потужним важелем впливу пропаганди та виправдання “русского мира”, який несе смерть та руйнування на нашу землю. Тому сьогодні ми маємо навчитись відділяти зерна від полови і не йти на поводу у пропагандистів, мета яких спотворити реальність і зіграти на руку злочинному російському керівництву.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW