Телефонні шпигуни: як зрозуміти, що за вашим телефоном стежать



Сучасні телефони – не тільки засоби зв'язку та доступу до інтернету, але й сховище безлічі інформації про нас. Втрата інформації або перехід її в «чужі руки» може не тільки засмутити власника, а й зробити його жертвою шахрайських махінацій.

Виявити, що у вашому телефоні хтось «погосподарював» або за вами хтось стежить за допомогою гаджета, можна самостійно за допомогою кількох способів.

Перевірка програм на пристрої

Вказувати на те, що хтось лазив у вашому смартфоні, можуть встановлені в ньому зайві програми. Щоб перевірити це для пристроїв на базі Android, слід відкрити «Налаштування», вибрати «Програми» та «Переглянути всі програми».

Для iOS-смартфонів потрібно відкрити "Налаштування" і просто прокрутіть вниз, щоб побачити список всього встановленого. Щоб перевірити нещодавні програми, потрібно у крайньому правому екрані «Бібліотека програм» зайти у вікно «Нещодавно додані».

Перевірка цифрових слідів

Якщо у налаштуваннях облікового запису Google увімкнено «відстеження в Інтернеті та програмах», історія всіх дій на пристрої зберігається. Перевірити активність у Google можна, відкривши сторінку Акаунт. Необхідно вибрати на панелі навігації «Дані та конфіденційність». Далі у розділі "Налаштування історії" вибрати розділ "Мої дії".

У нових моделях смартфонів також є функція відстеження активності на пристроях. У пристроях Android слід зайти до «Цифрового благополуччя та батьківського контролю», а в iOS – «Екранний час». Якщо список додатків містить зайві програми, виникає підозра про те, що телефоном користувалася інша людина.

Крім того, відстежити чужі дії в телефоні можна за допомогою перевірки журналів активності в браузері та перегляду історії повідомлень. В Android у меню "Налаштування" слід вибрати "Сповіщення", потім - "Історія повідомлень" і ознайомитися зі вмістом.

Інші ознаки втручання у телефон

Щоб виявити чужу діяльність у вашому гаджеті, також можна:

  • переглянути нещодавно зроблені та видалені фото (відео) у «Галереї»;
  • перевірити надіслані листи в електронній пошті;
  • перевірити переглянуті відео на YouTube та інформацію на інших платформах.

Читайте також: Як відмити пожовклий пластик побутової техніки: простий та дієвий лайфхак

Унікальні 1-гривневі монети України: як відрізнити монету, яку колекціонери готові купити за шалені гроші



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW