Ударить по кишені кожного українця: очікується збільшення тарифу на електроенергію в 4 рази



Уже найближчим часом тариф на електроенергію для населення можуть підвищити вчетверо. В результаті цього вартість електрики може скласти близько 6 гривень за кВт/год (наразі тариф складає 1,44 грн за умови споживання за місяць менше 250 кВт/год та 1,64 грн, якщо споживання вище).

Про можливе підвищення розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Він пояснив, що на даний момент тариф на електроенергію приблизно у чотири рази нижчий від реальної ринкової ціни. Тому різницю уряду доводиться компенсувати дотаціями. Сума дотацій складає понад 140 мільярдів гривень на рік.

Необхідність підвищення тарифів є вимушеним кроком і пояснюється, у тому числі, складним станом енергосистеми країни, яка потребує вкладання великих фінансів на відбудову. Скоріше за все, тариф на електроенергію для населення підвищать ще до закінчення війни, адже грошей на подолання кризи взяти більше ніде.

Варіанти підвищення тарифів

В уряді розглядається декілька сценаріїв підвищення. За одним із них, пропонується миттєве зростання вартості електрики до ринкової ціни, тобто вчетверо. Решта варіантів передбачає поступове підвищення тарифу, щоб пом'якшити економічні наслідки для споживачів.

Але, як вважає радник прем'єра, «чим радикальніший варіант буде прийнятий, тим швидше в ринок прийдуть інвестиції». Тому українцям слід бути готовими до того, що, ймовірно, вже у 2023 році за світло доведеться платити набагато більше.

Водночас незахищені верстви населення не постраждають завдяки системі субсидування.

Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше, і при цьому дозволить захистити громадян з низькими рівнями доходу, - сказав Бойко.

За підрахунками, субсидія «потягне» на 40 мільярдів гривень за рік, що в порівнянні зі 140-мільярдною дотацією значно менше.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW