Сьогодні – чистий понеділок: найактуальніші поради щодо покращення душевного стану на час Великого посту



Великий піст — найтриваліший піст у православних та католиків, мета якого підготовка до найголовнішого християнського свята — Пасхи, Воскресіння Христового.

Що в цей час можна і не можна робити, які існують обмеження щодо харчування і кого вони не стосуються, інформує Час.

Яке значення Великого посту

Піст — це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення.

«Сенс посту — не в тому, щоб чогось не їсти, а у нашій концентрації на головному в житті. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння», — пояснюють у ПЦУ.

Піст встановлений як взірець для наслідування сорокаденного посту Мойсея, а також Ісуса, який постився у пустелі сорок днів. Тривалість Великого посту так чи інакше пов'язані з числом 40, однак фактична його тривалість залежить від правил обчислення, прийнятих у конкретній конфесії. Початок посту прив'язаний до Великодня, дата якого вираховується на основі місячного календаря.

Великий піст 2023: скільки триває у православній церкві

У православній церкві Великий піст складається зі Святої Чотиридесятниці та Страсного тижня.

Свята Чотиридесятниця і її богослужіння починаються з вечірні служби у Сиропусну неділю (останній день Масляної, народна назва — Прощена неділя) і триває шість тижнів. Саме вона наслідує 40 днів постування Христа у пустелі. Завершується Свята Чотиридесятниця святом Входу Господнього до Єрусалима (Вербна неділя).

Далі настає окремий часовий відрізок — Страсний тиждень.

Розклад богослужінь у церкві під час Великого посту 2023

Розклад богослужінь у церкві під час Великого посту 2023

Розклад богослужінь у церкві під час Великого посту / Джерело: ПЦУ

Через особливе значення Страсний тиждень у православній церкві не включений у богослужбове коло Великого посту, а стоїть окремо, як перехід від Святої Чотиридесятниці до Світлого Христового Воскресіння.

Водночас Великий піст та Страсний тиждень фактично нероздільні, тому й у повсякденні сприймаються, як єдине ціле. Загальна кількість пісних днів — сорок вісім.

Коли почнеться Великий піст у православних в 2023 році

Великдень у 2023 році православна церква святкуватиме 16 квітня. Відповідно Великий піст триватиме з 27 лютого по 15 квітня (Свята Чотиридесятниця — з 27 лютого по 9 квітня).

Великий піст 2023 у католицькій церкві: скільки триває та коли почнеться

У римо-католицькій церкві Великий піст (лат. Quadragesima) охоплює сорок днів, які відраховуються від Попільної Середи до початку Служби Божої Вечері Господньої у Великий четвер. При цьому до цих сорока днів не включаються неділі.

У 2023 році Великий піст у католиків розпочнеться 22 лютого і завершиться 6 квітня. Великдень припадає на 9 квітня.

Що не можна їсти впродовж Великого посту

Під час Великого посту заборонено вживати м’ясо, яйця та молоко, а також усі інші продукти з інгредієнтами тваринного походження.

Риба дозволяється тільки на свята Благовіщення (7 квітня) та Входу Господнього до Єрусалиму (на Вербну неділю, 9 квітня).

У Лазареву суботу (8 квітня) можна вживати рибну ікру.

Великий піст 2023: календар харчування

У православній церкві обмеження щодо харчування під час посту детально регламентує монастирський устав. Однак ці правила обов'язкові лише для ченців. Парафіяни можуть самостійно визначати для себе міру посту, яка була б досить відчутна, але не шкодила здоров’ю.

Однак багато вірян усе одно намагаються дотримуватися обмежень відповідно до монастирського уставу.

Що не можна їсти під час Великого посту 2023

Що не можна їсти під час Великого посту 2023

Що не можна їсти під час Великого посту / Джерело: ПЦУ

Перший та останній тижні (перший тиждень Святої Чотиридесятниці та Страсний тиждень) вважаються найсуворішими. У понеділок, середу та п'ятницю можна вживати лише ті продукти, які не піддавалися термічному обробленню. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії, і лише ввечері.

Певні послаблення церква дозволяє в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. А також пригубити червоного вина.

Водночас у перший день посту — Чистий понеділок (27 лютого) — передбачене повне утримання від їжі. У Страсну п'ятницю (14 квітня) можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. В останній день посту, Страсну суботу (15 квітня), вживати їжу також заборонено.

У другий-шостий тижні Великого посту меню за днями може виглядати так:

Понеділок — на сніданок можна приготувати гречану кашу на воді, на обід — капустяний суп та картопляні котлети і з'їсти фрукти на десерт, а на вечерю випити чай без цукру. Вівторок — вранці можна зварити вівсяну кашу, на обід зробити вермішелевий суп, салат з овочів, перлову кашу з грибами. Від вечері бажано утриматися. Середа — зранку можна з'їсти рисову кашу, а на обід — гриби й салат із капусти. Вечерю краще пропустити. Четвер — на сніданок гарним варіантом буде кукурудзяна каша і сухофрукти, на обід — пісний борщ та овочевий салат, а на вечерю — картопляне пюре і домашні заготовлення. П'ятниця — зранку спробуйте ячну кашу, а на обід приготуйте гороховий суп, а також зробіть фруктовий салат. Ввечері можна зробити гречку з грибною підливою. Субота — ранок можна розпочати з вінігрету, а на обід можна приготувати макарони та салат, а на вечерю — рисову кашу з чорносливом і курагою. Неділя — на сніданок підійдуть вівсяні пластівці на воді, на обід можна з'їсти грибну юшку та смажену картоплю, а на вечерю — відварений рис із цибулею та морквою. Для кого існують послаблення щодо харчування у Великий піст

Певні послаблення або повне скасування фізичного посту дозволяється категоріям людей, для яких постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та люди, що займаються важкою фізичною працею.

Водночас у церкві наголошують, що послаблення чи скасування обмежень у харчуванні під час посту не означає, що така людина може зовсім не постувати у духовному аспекті.

Що не можна робити у Великій піст

Під час посту необхідно обмежити себе у веселощах, телебаченні та інтернеті, заборонено вживати алкоголь.

Натомість необхідно більше часу приділяти молитвам, частіше відвідувати церковні служби та обов'язково прийти на сповідь і причаститися.

Перший тиждень — Торжество Православ’я. Така назва встановлена на честь VII Вселенського Собору, де були визначені догмати шанування святих ікон. Цього тижня заведено молитися про навернення у віру всіх, хто знаходиться поза межами церковної єдності.

Другий тиждень — Святителя Григорія Палами, оскільки він пояснив вчення про силу посту і молитви. Православна церква України в цей час вшановує всіх преподобних Києво-Печерської лаври. Під час другого тижня священники радять обмежити порожні розмови та більше часу приділяти тиші, молитві та духовному очищенню.

Третій тиждень — Хрестопоклонний. У неділю у храмах виносять хрест, який надихає вірян продовжувати піст в ім'я Господа. Поклоніння Христу змушує згадати про жертву, яку приніс він в ім'я усіх людей.

У четвертий тиждень Великого посту необхідно зміцнити віру у душі. У храмах проводять два великих читання молитовних правил: в середу читається канон Андрія Критського, а в п'ятницю — похвала Пресвятій Діві Марії. У неділю вшановують пам'ять Преподобного Іоана Ліствичника, оскільки він є прикладом аскези та духовного життя для вірян.

П'ятий тиждень називають седмицею пальмових гілок. У храмах читають молитовне правило Марії Єгипетської протягом тижня, а в суботу на церковній службі згадується диво порятунку Лазаря Ісусом.

Шостий тиждень Великого посту називають Квітконосним. Протягом тижня у церквах згадують та прославляють вхід Господній в Єрусалим. Цього тижня також відзначають Вербну неділю.

Сьомий тиждень — Страсний. Він має особливе значення для християн — в цей час вони згадують страждання Ісуса перед стратою і диво Воскресіння. У ніч на Великдень 16 квітня завершується піст.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW