Непридатність до військової служби: які хвороби травної системи є основою



Повномасштабна війна та мобілізація в Україні тривають уже рік, але досі у багатьох виникають питання щодо того, які саме існують медичні підстави для відстрочення від служби.

Розберемося, з якими діагнозами, що стосуються органів травлення, звільняють від мобілізації у воєнний час.

Законодавством встановлено, що загальна мобілізація стосується всіх чоловіків призовного віку – від 18 до 60 років. Після отримання повістки призовники зобов'язані прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де видається направлення на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

За результатами цього виноситься рішення про придатність стану здоров'я військовозобов'язаного до несення служби.

Призовники проходять медогляд у різних лікарів: терапевта, хірурга, невропатолога, психіатра, офтальмолога, отоларинголога, дерматолога, стоматолога. Крім того, проводяться деякі лабораторні аналізи, консультації лікарів з інших спеціальностей за наявності показань.

Висновок ВВК може передбачати як тимчасову непридатність до військової служби, і повну непридатність з винятком з військового обліку.

До списку патологій органів травлення, що є підставою для непридатності до служби та зняття з військового обліку, входять:

  • захворювання шлунка, стравоходу, дванадцятипалої кишки, що супроводжуються суттєвими порушеннями функціонування цих органів;
  • захворювання апендикса;
  • холецистит, холангіт, панкреатит та інші хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози з порушеннями функцій;
  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки зі значним обмеженням функціонування;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, езофагіт, гастрит, гастродуоденіт;
  • патології печінки (цироз, печінкова недостатність, хронічний гепатит, фіброз та цироз);
  • хвороби кишечника та очеревини із значними порушеннями функцій (дивертикули, синдром подразненого кишечника, паралітична непрохідність кишечника, мегаколон, перитоніт, спайкова хвороба).

Читайте також: Від 40000 гривень без вищої освіти: кому платять такі високі зарплати під час війни в Україні

100 тисяч гривень від держави: хто із безробітних українців може знову розраховувати на грошову підтримку



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW