Чи можна онлайн обміняти посвідчення водія, термін дії якого закінчився?



Це питання є найпоширенішим серед відвідувачів сервісних центрів МВС. Начальник РСЦ ГСЦ МВС в Сумській області Олександр Рибалко детально розповідає як скористатися послугою онлайн обміну посвідчення водія з послідуючим відображенням його у застосунку Дія.

Онлайн-послуга обміну чи відновлення посвідчення водія надається через Електронний кабінет водія. Послуга стала доступна завдяки співпраці між сервісними центрами МВС та ДП «ІНФОТЕХ».

Замовивши онлайн-послугу обміну чи відновлення посвідчення водія, у кожного є можливість обрати спосіб отримання нового документу:

·у будь-якому зручному сервісному центрі МВС;

·у будь-якому зручному відділенні Укрпошти;

·кур’єром Укрпошти.

Важливо, що відповідно до Пункту 23Постанови №340 Кабінету міністрів України, отримати посвідчення водія власник має особисто. Посвідчення водія, виготовлене на бланку, отримується особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання (зокрема е-посвідки на постійне проживання або е-посвідки на тимчасове проживання), посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист. Тобто, інша особа не може отримати новий документ замість власника.

Особливості замовлення цієї онлайн послуги

Користувач авторизується у Електронному кабінеті водія, заповнює поля заявки, у тому числі підтверджує, що ознайомився з умовами Публічної оферти. Далі людина підписує заявку, оплачує вартість обраної послуги. І така онлайн сформована заявка потрапляє на розгляд до адміністраторів сервісних центрів МВС.

Слідкувати за статусом виконання заявки можна в розділі «Мої послуги» в Електронному кабінеті водія.

Внести зміни, відредагувати заявку після того, як її підписали і оплатили не є можливим. Тому відповідально та уважно заповнюйте всі поля.

Розгляд заявок з отримання посвідчення водія в сервісному центрі МВС

У разі замовлення послуги із отриманням посвідчення водія у сервісному центрі МВС, така заявка потрапляє безпосередньо до цього сервісного центру МВС. Відповідно до Постанови КМУ № 340 строк розгляду заявки передбачений до 10 робочих днів, але на практиці адміністратор розглядає заявку протягом дня, у який вона надійшла або на наступний день, якщо заявку отримано в неробочий час.

Після успішного опрацювання заявки замовник послуги отримує сповіщення на е-мейл, вказаний при заповненні полів в Електронному кабінеті водія, про те, що посвідчення водія виготовлено та готове до видачі у сервісному центрі МВС. Виготовлене посвідчення водія чекатиме замовника до моменту отримання протягом 1 року від його виготовлення.

Якщо при розгляді заявки адміністратор сервісного центру МВС виявив у реєстрах інформацію, яка не дозволяє провести обмін посвідчення водія (в ЄДР МВС відсутній відцифрований образ обличчя; відсутня інформація щодо зареєстрованого або задекларованого місця проживання; встановлений факт тимчасового обмеження особи у праві керування транспортними засобами; невідповідність інформації, яка міститься у документах, що додаються, тощо), то замовник отримує пояснення причини відмови у наданні послуги. Кошти повертаються замовнику автоматично.

Розгляд заявок з отриманням посвідчення водія через Укрпошту

У разі оформлення заявки із отриманням готового посвідчення водія на відділенні Укрпошти або через кур’єра Укрпошти, така заявка потрапляє на опрацювання адміністраторами сервісних центрів МВС №8041 у місті Києві (вул. Перемоги, 20) та №3245 м. Вишгород (вул. Кургузова, 7а).

На розгляд такої заявки адміністратором сервісного центру МВС передбачено термін до 10 робочих днів. На логістичні послуги теж передбачено термін до 10 робочих днів. Але звертаємо увагу, що на час дії воєнного стану в Україні та при виникненні обставин непереборної сили, як то повітряні тривоги чи відсутність електроенергії, ці терміни можуть бути продовжені.

Після успішного опрацювання заявки адміністратором сервісного центру МВС, замовник послуги отримує лист на е-мейл, вказаний при заповненні полів форми, про те, що посвідчення водія виготовлено.

Готове посвідчення водія передається для упакування, оформлення відправлення до ДП «ІНФОТЕХ». Після того, як підприємство передало Укрпошті оформлену посилку, у розділі «Мої послуги» біля слова «Доставка» з’являється трек-номер відправлення (ТТН). У національного поштового оператора доставка відбувається за умовами «Укрпошта Експрес».

На Укрпошті нове посвідчення водія чекатиме замовника 5 діб. У разі неможливості отримати посилку особисто, повертається у сервісний центр МВС №8041 або №3245, де було виготовлене, і чекатиме там замовника протягом одного року з моменту його виготовлення. Повторне відправлення посвідчення не передбачено законодавством та умовами Публічної оферти.

Якщо при розгляді заявки адміністратор сервісного центру МВС виявив у реєстрах інформацію, яка не дозволяє провести обмін посвідчення водія (в ЄДР МВС відсутній відцифрований образ обличчя; відсутня інформація щодо зареєстрованого або задекларованого місця проживання; встановлений факт тимчасового обмеження особи у праві керування транспортними засобами; невідповідність інформації, яка міститься у документах, що додаються, тощо), то замовник отримує пояснення причини відмови у наданні послуги. Кошти повертаються на картку автоматично.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW