Виключно готівка: як отримати пільги на житлово-комунальні послуги за новими правилами



Станом на сьогодні реформа монетизації пільг, яка розпочалась ще у 2019 році, завершена. Результатом її стало надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг виключно у грошовій готівковій формі (до змін існували готівкова та безготівкова форми виплат). У поточному році нарахування вже відбулось у січні, а виплати здійснюються у лютому.

Головна мета надання пільг, як зазначається у Міністерстві соціальної політики, полягає у забезпеченні підтримки найменш захищених верств населення. При цьому завдяки впровадженню реформи підвищується мотивуючий фактор соціальної допомоги. Тобто громадяни одержують певні суми "на руки" і, зменшуючи енерговитрати, зекономлені кошти можуть витрачати на власні потреби.

Кого стосуються зміни?

Нововведення стосуються тих отримувачів пільг на житлово-комунальниі послуги, які в минулому 2022 році одержували їх у грошовій безготівковій формі. За новими правилами, виплати тепер будуть здійснюватись у грошовій готівковій формі, а перераховуванням їх займатиметься Пенсійний фонд України.

При цьому кошти нараховуватимуться пільговикам таким чином:

• якщо до грудня 2022 року громадяни вже отримували відповідні пільги у готівковій формі або якщо починаючи з грудня 2022 року вони звернулися за нарахуванням виплати, кошти надходитимуть на їхні рахунки, відкриті в уповноважених банках або для виплати через відділення Укрпошти;

• якщо пенсіонери до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, то виплати будуть перераховуватись на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення Укрпошти, де виплачується пенсія;

• якщо пільговики не є пенсіонерами і до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, тоді кошти на виплату пільг будуть направлятись на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в Ощадбанку.

В останньому випадку пільговика інформують про відкриття рахунка у банку працівники ПФУ. Щоб одержувати кошти з такого рахунку, слід звернутися до найближчого відділення Ощадбанку та укласти договір. Якщо пільговик бажає отримувати кошти через інший банк або через Укрпошту, потрібно звернутись фізично або через пошту до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Також зробити відповідну заяву можна через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду.

Крім того, пільговики повинні пам’ятати, що вони щомісяця зобов’язані самостійно сплачувати за фактично спожиті послуги з урахуванням суми отриманої пільги.

Читайте також: Від 40 тисяч гривень без вищої освіти: кому платять такі високі зарплатні під час війни в Україні



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW