Російська ІТ-компанія в Одесі привласнює гроші та отримує контракти від чиновників



Служба безпеки України взялася за розслідування діяльності ІТ-компанії в Одесі. Слідчі вважають, що впродовж лише 2022 року керівництво фірми привласнило 2,8 млн грн з державного бюджету. Загалом, ситуація банальна, але є цікавий нюанс. Фірма російська. І гроші вона отримувала разом з доступом до обладнання стратегічно важливих об’єктів.  

Про це йдеться у матеріалі видання " Антикорупційний вимір "

Вивчивши відкриті дані, редакція “Антикорупційного виміру” з’ясувала, що фірма з країни-агресора мала доступ до обладнання Одеської обласної ради та такого стратегічно важливого об’єкту, як порт, до обладнання «Ощадбанку» та НБУ. Після повномасштабного вторгнення комунальне підприємство Одеської обласної ради та ДП “Одеський морський торговельний порт” наймали цю фірму та допускали до свого обладнання. Та, враховуючи суми, про які говорять в СБУ, це ще не все. 

Мова йде про ТОВ «Корпоративні бізнес системи», більш відому як CBS (Corporate Business Systems). За даними аналітичної платформи YouControl цю фірму зареєстровано більш як 15 років тому в Одесі на Балківській, 42. Власниками є Людмила та Леонід Пашини. Останній також є і директором.

За даними слідчих СБУ, з 2014 року Леонід Пашин має крім українського ще й російське громадянство. Людмила Пашина, вірогідно, також громадянка рф.

Російська ІТ-компанія в Одесі привласнює гроші та отримує контракти від чиновників, фото-1

Більш того, одеська ТОВ «Корпоративні бізнес системи» є дочірнім підприємством російської ООО «Корпоративные бизнес системы». До 2018 року власником фірми значився ще й російський бізнесмен Володимир Шестопалов. 

Російська ІТ-компанія в Одесі привласнює гроші та отримує контракти від чиновників, фото-2

22 травня 2022 року, коли війна тривала вже три місяці, інформація про одеську філію була видалена з сайту російського підприємства. Але ж інтернет «все пам’ятає». 

Російська ІТ-компанія в Одесі привласнює гроші та отримує контракти від чиновників, фото-3

В СБУ стверджують, що спроба приховати зв’язок свідчить про те, що на об’єктах критичної інфраструктури України таємно діяло підприємство рф. А сталося це завдяки посадовцям, які під час війни не звернули уваги на походження свого підрядника. Серед тих, хто продовжив бути клієнтами російської CBS є як одеські чиновники, так керівництво НБУ та декількох державних банків.

Станом на 20 грудня 2022 року в СБУ з’ясували, що російська ІТ-компанія є виконавцем п’яти діючих договорів на загальну суму 17,9 млн грн. Нам вдалося визначити тільки чотири закупівлі.

За день до початку вторгнення, ДП «Одеський морський торгівельний порт» уклав з CBS угоду на послуги з технічного супроводу поштового серверу на базі IBM Lotus Notes/Domino за 243 500 грн. Тобто російська компанія отримала можливість доступу до поштових серверів стратегічно важливого об’єкту. Ані на наступний день, коли почалась війна, ані потім, Одеський порт не спромігся розірвати цей договір. Він діяв аж до 13 січня 2023 року і був оплачений в повному обсязі. 

АТ «Ощадбанк» замовив «Мережеве обладнання (апаратно-програмний комплекс для моніторингу системи балансування мережевого трафіку)» за 79 600 доларів, що на момент покупки складало понад 2,9 млн грн. Згідно з договором, крім обладнання банк отримав від росіян ще програмне забезпечення компанії Riverbed Technology та техпідтримку. Відзначимо, що держбанк уклав договір з філією російської компанії не до початку вторгнення, а у вересні 2022 року. А більша частина коштів пішла на оплату саме ПЗ. І те, що воно належить американській компанії, не гарантує безпеки від російського втручання.

Національний Банк України уклав угоду на технічну підтримку свого ПЗ за понад 12,5 млн грн. І до кінця 2022 року справно платив росіянам мільйони з держбюджету та надавав їм повний доступ до свого ПЗ.

Державний експортно-імпортний банк України й досі є клієнтом філії російського CBS. З серпня 2021 року фірма забезпечує його бездротовими телекомунікаційними системами по двох угодах. Їхня сумарна вартість складає понад 1,67 млн грн, а договори діятимуть аж до грудня 2024 року.

Не завадила війна і КП “Обласний інформаційно-аналітичний центр” Одеської обласної ради укласти CBS договір по ремонту і техобслуговуванню безперебійників на 100 000 грн. Тодішній т.в.о. директора КП Олександр Павлов провів закупівлю на підставі постанови Кабміну про “Деякі питання здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану”.

В СБУ також виявили, що у 2022 році фірма заволоділа 2,8 млн грн з державного бюджету. Одеська філія CBS перераховувала їх на рахунки підконтрольних їй ФОП нібито за надані послуги. 

А в матеріалах іншої кримінальної справи слідство стверджує, що керівництво одеської CBS фінансує тероризм. 

“Отримує прибуток від діяльності вказаної української ТОВ та сплачує податки до податкових органів країни-агресора, в тому числі до міністерства оборони російської федерації та інших силових відомств рф, що в подальшому використовується під час окупаційних протиправних дій рф на території України та становить загрозу національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України”, — вказано у рішенні Солом’янського суду.

Важко сказати, до якої саме інформації могли отримувати доступ росіяни, обслуговуючи, наприклад, поштові сервери порту. Як могли нашкодити, маючи доступ до обладнання банків та НБУ. Оскільки цими питаннями наразі займається СБУ, ризики були і вони були серйозні. 

«Антикорупційний вимір» стежитиме за цією справою і ми обов’язково повідомимо читачам, коли правоохоронці дадуть оцінку діям чиновників та визначаться, що ж це було — недбалість, чи все ж таки матеріальна зацікавленість. 

Договори між фірмою росіян та українськими замовниками, що є у відкритому доступі, ви можете побачити нижче: 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW