Спростування фейків щодо можливості сильного землетрусу в Україні



Після сильного землетрусу на кордоні Туреччини та Сирії, що стався 6 лютого та забрав життя тисяч людей, українськими ЗМІ почала ширитись інформація про можливість землетрусу в 8-9 балів на території України. Особливо активно це питання обговорюється в соцмережах, де фейкову інформацію можуть розповсюдити й самі користувачі. Отож, нумо розбиратися.

Чи можна спрогнозувати землетрус?

Попри значні зусилля сейсмологів у дослідженнях, поки неможливо дати прогноз із точністю до дня чи місяця.

Як стверджує в інтерв’ю українській службі ВВС фахівчиня Інституту геофізики НАН України доктор фізико-математичних наук Юлія Семенова, сказати точно, де і коли станеться землетрус, неможливо, і сейсмологи таким не займаються. Натомість вони вивчають зони можливого виникнення землетрусів. Тобто вони можуть сказати, яка імовірність землетрусу у певному регіоні на певну кількість років.

В Туреччині був високий ризик того, що станеться саме один потужний землетрус, а не серія менших поштовхів. Оскільки сейсмічної активності у цьому регіоні довго не було. А енергія у місці тертя плит має властивість накопичуватись, і якщо вона не виходить постійно невеликими поштовхами, то вивільняється потужним землетрусом.

Чи можна підготуватися до землетрусу?

Єдиний спосіб уникнути серйозних руйнацій споруд й відповідно великих жертв — дотримуватися правил будівництва у районах ризику.

Сейсмологи ретельно відстежують і фіксують поштовхи саме для надання рекомендацій будівельним організаціям.

Є спеціальні мапи, які показують, якої сили землетрус може статися у тому чи іншому місці. Документ, що містить карту загального сейсмічного районування (ЗСР) території України, має назву "Будівництво у сейсмічних районах України". У ньому детально розписані всі будівельні норми, яких обов’язково мають дотримуватися при проєктуванні, новому будівництві, реконструкції й експлуатації будівель і споруд різного призначення, що зводяться або розміщенні на майданчиках із сейсмічністю 6 балів і вище за шкалою сейсмічної інтенсивності відповідно до ДСТУ Б В. 1.1-28:2010, з метою захисту від негативного впливу сейсмічних подій на безпеку людей та збереження матеріальних та культурних цінностей.

Насамперед перед будівництвом вивчають ґрунти. Мʼякий ґрунт може підсилювати сейсмічні коливання. Під час землетрусів найбільший ризик руйнувань мають саме високі гнучкі будівлі, побудовані на мʼяких ґрунтах, наприклад, поруч з водоймами.На деяких ділянках взагалі потрібно уникати будівництва.

Які райони України вважаються сейсмічно небезпечними?

За таблицями та картами, що розміщені в офіційному виданні "Будівництво у сейсмічних районах України" найбільш небезпечними районами є Одеська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Львівська області та Крим. Також частково Хмельницька і Вінницька області.

Спростування фейків щодо можливості сильного землетрусу в Україні, фото-1

Подана карта має найбільший відсоток (10%) ймовірності перевищення розрахункової інтенсивності в балах шкали MSK-64 протягом 50 років з періодом повторюваності – один раз на 500 років.

Така ситуація пояснюється тим, що ці райони розташовані найближче до зони Вранча.

Зона Вранча - сейсмоактивна зона, що розташована в Румунії на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат.

Спростування фейків щодо можливості сильного землетрусу в Україні, фото-2

Землетруси із зони Вранча найбільше відчуваються у західних і південно-західних областях України. Проте на території України немає таких глибоких розломів земної кори, як у Туреччині, і тому місцеві землетруси не можуть бути такого масштабу.

До того ж Україна розташована в 5-7 бальній ділянці інтенсивності (за шкалою MSK-64) землетрусу цієї зони. Така інтенсивність не характеризується сильними руйнуваннями.

В інтерв’ю Главкому завідувач відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України Сергій Вербицький, який досліджує сейсмічну активність саме у цій зоні, сказав, що в Україні відбувається чимало землетрусів – просто вони незначні й майже невідчутні.

На моїй пам’яті, а я тут працюю понад 20 років, в Україні був лише один сильний землетрус – у Микулинцях Тернопільської області (3 січня 2002 року), коли у людей потріскалися хати. На Закарпатті часто відчуваються підземні поштовхи, але вони не мають руйнівної сили.

Тому, усі повідомлення про наближення до України землетрусу в 8-9 балів за шкалою Ріхтера, які особливо активно почали розповсюджувати телеграм-канали - ФЕЙК.

Важливо

Часто інтенсивність і магнітуду помилково ототожнюють

Магнітуда землетрусу - умовна величина, що характеризує кількість енергії, яка виділилася у вогнищі землетрусу. Магнітуда вимірюється за шкалою Ріхтера. Найбільшим зареєстрованим землетрусом був Великий чилійський землетрус, що відбувся 22 травня 1960 року з магнітудою у 9,5 балів (що вважається найвищим показником магнітуди).

Інтенсивність землетрусу - міра впливу землетрусу на об'єкти, що виражається балами сейсмічної шкали в залежності від ступеня руйнування типових будівель і споруд, відчуттів очевидців, змін земної поверхні. Для оцінки інтенсивності в Україні застосовується найбільш широко використовувана у світі 12-бальна шкала MSK-64. Інтенсивність тим більша, чим ближче до поверхні розташований осередок землетрусу.

Магнітуду фіксують сейсмографи, а інтенсивність визначають за силою руйнувань. Оцінку інтенсивності, в основу якої покладені побутові наслідки землетрусу, легко розрізнити навіть недосвідченим спостерігачам. Для цього є таблиця 4 (Визначення інтенсивності землетрусу) з детальним описом ефектів, які спостерігаються під час землетрусів різної інтенсивності.

Землетрус, який стався в Туреччині та Сирії, мав магнітуду 7,8 бала. За цим показником землетрус відносять до дуже сильних (7,0-7,9), наслідком якого є значна руйнація на значній території.

Маріна Мельник

Читайте також: "21 лютого на Хмельниччині погодинних відключень не буде".



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW