Як ми в Чернігові лампи міняли: «На відділеннях – лише через Дію»



В Україні з 30 січня стартував обмін ламп у відділеннях «Укрпошти». Кожен бажаючий має можливість принести 5 старих лампочок розжарювання у відділення пошти та отримати взамін нові економні LED лампи двох типів цоколю ламп Е27 та Е14. Як ми повідомляли раніше, всього українцям планують видати 50 млн ламп взамін на лампи розжарювання, 30 млн з яких профінансує Євросоюз.

У Чернігові розпочали обмінювати лампочки з 31 січня. Загалом на Чернігівщину було виділено 390 000 ламп, більшу половину яких уже видали жителям області та міста. Як відбувався обмін лампочок у Чернігові дізнавалися наші журналісти сайту 0462.

До старту обміну Укрпошта Чернігівщини уже отримала 360 000 ламп, з них для самого Чернігова виділено 120 000. Ця кількість призначена і для обміну з реєстрацію через додаток Дія, і для обміну поза додатком. Наразі у Чернігові уже обміняли понад 94 000 ламп. У лютому почали обмінювати не тільки в обласному центрі, а й в інших містах та смт області. Спочатку поза містом людям було видано 120 000 ламп, після чого відділення Чернігівщини отримали ще 120 000 нових LED ламп, з яких видано уже понад 75 000.

Олена Дорошенко, Фото: Валентина Гавриленко

Олена Дорошенко, Фото: Валентина Гавриленко

Директорка філії Чернігівська дирекція АТ «Укрпошта» Олена Дорошенко розповіла нам про обмін лампочок на Чернігівщині:

«У перший день не було багато людей, все проходило дуже спокійно. Кількість збільшувалася кожного дня, бо серед людей пішла інформація, що можна звертатися у будь яке відділення міста для обміну. Практично у перші 4 дні, починаючи з 31 січня, у Чернігові уже закінчувалися лампочки для обміну із широким цоколем, це були найбільш затребувані лампи. З вузьким цоколем уже теж залишалося дуже мало, і вже 7 лютого ми не могли нічого запропонувати людям, які безпосередньо зверталися до нас. На відділеннях залишилися лише лампи для обміну через Дію. З самого початку близько 30% ламп були призначені для обміну через додаток, і 70% для обміну поза Дією».

Обміняти лампочку можна у будь якому відділенні Чернігова. Для обміну без реєстрації в Дії потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код та 5 старих лампочок, також у відділенні потрібно буде зазначити номер телефону. Ніякої заяви писати не потрібно, працівники пошти внесуть особисті дані до реєстру та видадуть взамін нову лампу.

Для обміну через Дію потрібно подати заявку, найголовніше – це правильно вказати індекс потрібного відділення. У заявці також вказується скільки лампочок та з яким цоколем ви хочете обміняти. Коли заявка обробиться, то вам прийде повідомлення. Після чого потрібно взяти лампи для обміну, перераховані раніше документи і прийти у зазначене відділення.

«Іноді люди можуть обмінювати не для себе,» – розповідає Олена Дорошенко, – «буває, що хтось допомагає пенсіонерам з обміном, це не заборонено. За проектом лампочки мають бути нормальними, робочими. Проект не передбачає перевірку ламп у поштовому відділення, тому працівники не перевіряють їхню справність».

У Чернігові уже встигли закінчитися нові лампи для обміну поза додатком, а в Дії деякий час була відсутня можливість подати заявку для обміну у Чернігівської області. Наразі реєстрація через додаток уже доступна, Чернігівщина отримала лампи в обмеженій кількості, та готова до чергового етапу обміну.

Якщо на момент реєстрації вашої заявки на обмін ламп в застосунку «ДІЯ» буде відсутня Чернігівська область, не засмучуйтесь. Вірогідно це через те, що наразі, в нашій області відсутні лампи для обміну. Регіон з’явиться у додатку як тільки чергова партія LED ламп надійде у поштові відділення області.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW