Чи потрібна Чернігову міська військова адміністрація?



За і проти. В нашому обласному центрі діятиме міська військова адміністрація. Відповідний указ з’явився на офіційному сайті Президента України. Датований 7 лютого. Хто очолить цю структуру, в указі не йдеться, поки що невідомі й претенденти на цю посаду. Документ, який регламентує процедуру введення військової адміністрації — Закон України "Про правовий режим воєнного стану".

Як стало відомо вже після написання цієї статті, 17 лютого глава держави призначив начальником Чернігівської міської військової адміністрації полковника ЗСУ Дмитра Брижинського.

Нагадаємо, що в Україні, згідно з указом Президента від 24 лютого 2022 року, всі обласні та районні адміністрації автоматично стали військовими. Щодо введення військових адміністрацій у містах, селищах і територіальних громадах, то, за словами виконавчого директора Чернігівського регіональне відділення Асоціації міст України (АМУ) Миколи Силенка, це явище виняткове.

Микола Силенко

Микола Силенко

Микола Силенко, виконавчий директорЧернігівського відділення АМУ:

- Не бачу ні логічних, ні юридичних підстав для введення військової адміністрації в м. Чернігів. Логіка - наука вперта і принципова:

  • у Запоріжжі немає мера, секретар виконує обов'язки вже тривалий період, місто періодично обстрілюється і знаходиться близько до лінії фронту. Військову адміністрацію (ВА) не вводять;
  • у Прилуках паралізована рада, бюджет на 2023 рік не прийнято, мер просить ввести ВА. Військову адміністрацію не вводять;
  • у Чернігові нині нема обстрілів (дякувати Богу і ЗСУ), міська рада працює, є бюджет і сесія збирається за потреби. Вводиться військова адміністрація.

На початку лютого я давав коментар “Суспільному” і, власне, те саме сказав голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, що наразі підстав для введення військової адміністрації в місті немає, тому що міська рада працює, секретар працює, виконком працює, життєдіяльність міста не паралізована.

Ми розуміємо, коли вводиться військова адміністрація в деокупованих Ізюмі чи Херсоні, в містах, які у напівоточенні або в зоні активних бойових дій. Але Чернігів – сьогодні у відносно безпечній ситуації, повноцінно живе і працює, тому це прецедент. З чого виходили люди, які готували проєкт указу і давали на підпис Президенту, – це питання, мабуть, не до мене. Мені самому хотілось би почути якусь аргументацію і врешті-решт дізнатися, хто був ініціатором. Бо якщо Генеральний штаб, тоді виникає питання: а чому не в Новгороді-Сіверському, Семенівці, Сновську, Городні, Ріпках, Добрянці? Ініціатива, скоріш за все, була від обласної військової адміністрації.

Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко, народний депутат України:

- Навіщо створювати військову міську адміністрацію в Чернігові? Місто не було окуповане, міська влада працює, у міській адміністрації 580 співробітників. Всі на місці. Мер та секретар міськради не залишали місто, коли наступали російські війська. Я з колегою Максимом Саврасовим були єдиними народними депутатами, які приїжджали в Чернігів під час облоги міста та бачили Атрошенка та Ломаку на власні очі. Після відсторонення мера Владислава Атрошенка за рішенням суду, до речі, це дуже дивне рішення, вже призначений виконувач обовʼязків. Ним став секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. Все зроблено за законом. Це схоже на кінець міського самоврядування та децентралізації в цілому.

Народний депутат у дописі зазначив також, що є два шляхи утворення міських військових адміністрацій. Перший – згідно з указом Президента створюється військова адміністрація і при цьому залишається місцева влада. Другий – діюча місцева влада розпускається, а рішення про створення військової адміністрації має затвердити Верховна Рада.

Павло Пущенко

Павло Пущенко

На думку політичного оглядача Павла Пущенка, в указі Президента про утворення у Чернігові військової адміністрації немає порушення закону. Адже він має право призначати військову адміністрацію у містах, якщо у військового командування чи обласної військової адміністрації є обґрунтування такого рішення.

- Які це обґрунтування, ми можемо і не дізнатися, оскільки закон не зобов’язує інформувати про це громадськість, а подання на Президента робить або військове командування, або обласна військова адміністрація, - уточнює Павло Пущенко. - Але воно зводиться до того, що місцева влада в особі голови міськради або в особі самої міськради не виконує покладених на неї повноважень й не забезпечує життєдіяльність міста, чи є загроза громадському порядку, національній цілісності та обороні України. Саме через це Президент може вводити військову адміністрацію у територіальних громадах, що і відбувається у Чернігові.

На думку пана Пущенка, це може бути пов’язано з тим, що офіційно міський голова Чернігова Владислав Атрошенко відсторонений від керування містом рішенням Львівського апеляційного суду. Відповідно, голова не виконує своїх повноважень, що може бути формальною причиною для введення ВА.

Щодо подальшої долі та функціонування Чернігівської міськради та виконавчого комітету, то політичний оглядач вважає, що вони продовжуватимуть працювати, хоч і фактично без повноважень.

"Вони можуть навіть збирати комісії, пленарні засідання, але суттєвих повноважень у них не залишається. Головні функції управління містом переходять до керівника військової адміністрації. Серед прямих повноважень голови військової адміністрації 43 пункти, зокрема, бюджетні питання, забезпечення життєдіяльності міста. Повнота влади військової адміністрації наступає з моменту, як Верховна Рада України ухвалить додаткове рішення про передачу всіх повноважень органів місцевого самоврядування до обов’язків керівника військової адміністрації".

Зокрема, Верховна Рада може надати керівництву ВА право керувати виконавчим апаратом, можливість звільняти та призначати керівників комунальних підприємств, посадових осіб органів місцевого самоврядування у Чернігові.

Як відреагували на таке рішення чернігівці?

Руслан Сидорович

Руслан Сидорович, відеограф, фотограф: - Це добре для Ялівщини, для майбутніх поколінь. Це добре для демократичних процесів у місті та районі. Бо влада пустила метастази у всіх органи влади по області. ВА зупинить мародерство.

Марина Рейко

Марина Рейко, підприємниця, депутатка Чернігівської міської ради: - Якщо відмінять ремонт мерії за 23 млн грн - то добре. Це буде для мене індикатор.

Підготувала Вероніка Приходько



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW