Святогірськ після деокупації - життя пораненого міста



У 2014 році Святогірськ став притулком для тисяч людей, які виїхали з окупованих міст Донеччини. Тоді йому пощастило уникнути цієї участі і вистояти.

У 2022 році, на жаль, це місто стало на шляху окупантів. Російські війська немало бомбили Святогірські вулиці і лавру, а потім окупували. У травні росіяни зайняли частину міста. В окупації впродовж трьох місяців жило кілька сотень людей. Без води, світла та газу, але з однією працюючою аптекою. У вересні українські війська звільнили Святогірськ.

Чим живе це місто зараз і що там змінилося.

На звільненій частині Донеччини відновлюють інфраструктуру. Зокрема й у Святогірській громаді відновили зв'язок мобільного оператора Vodafone.

Про це повідомили в Мінреінтеграції.

У Святогірську працює мобільний інтернет 4G, а у селі Хрестище працюють над проведенням інтернету.

Відновили у районі й електропостачання. Наприклад, воно вже є у селах Хрестище, Микільське, Глибока Макатиха, Маяки, Сидорове та Пришиб. 

"Завершуються такі роботи у місті Святогірськ і селі Тетянівка. Зусиллями фахівців електромережі цих населених пунктів вже відремонтовані на 90%", — йдеться у повідомленні.

На жаль, проблеми з водою та газопостачанням у місті досі є. У Святогірську можна знайти свердловини, але здебільшого воду завозять машинами, її потрібно набирати.

У Святогірській громаді — у місті та селі Хрестище працюють п'ять "пунктів незламності", де люди можуть переночувати, приготувати їжу, випрати одяг. Також на базі цих пунктів незламності протягом новорічних свят дітям міста та селищ влаштовували невеличкі свята. А в будні у пункт незламності у місті час від часу ходили діти, щоб навчатися онлайн.

Щодо допомоги, то у Святогірськ час від часу з гуманітарною допомогою приїжджають іноземні та всеукраїнські організації. Допомагають не лише їжею, також взимку людям видавали паливні матеріали, наприклад, брикети. Про це писала Святогірська міська військова адміністрація.

Жителі можуть отримати безкоштовний хліб. Місцева пекарня, яка повернулась у місто перша після деокупації, раз на три дні роздає 300 хлібин для нужденних городян. Окрім того, там можна і скупитись. 

У громадах курсують автобуси за маршрутами Краматорськ — Слов’янськ — Лиман, Лиман — Зелений Клин. Ще по чотирьох маршрутах автобуси планують запустити незабаром.

Відомо, що в деокупованому Святогірську на Донеччині проживає приблизно 650 людей.  Із них 40 дітей, серед яких 15 школярів. По Святогірській громаді лишилося приблизно 1650 осіб із 9680, серед них 227 дітей. До повномасштабного вторгнення було понад чотири тисячі. Про це в одному з інтерв’ю для ЗМІ розповів голова Святогірської ВА Володимир Рибалкін.

Частково у Святогірськ повернулися мешканці. Хоча влада Донеччини наполягає на тому, що залишатись в області все ще небезпечно. Тому влада Святогірська час від часу викладає анонси евакуації. 

Святогірськ завжди був одним із найулюбленіших міст багатьох мешканців України. Зараз він, на жаль, має великі рани, які доведеться довго заліковувати. Розбиті будівлі і вулиці, зруйнований міст, побиті церкви. Але головне - люди, які завжди є і будуть головною складовою будь-якого українського міста. 

Віримо, що зовсім скоро українські збройні сили відженуть ворогів за кордони України і усі ми зможемо повернутись у свої рідні міста.

Читайте також:

  • Директорка Святогірського історико-архітектурного заповідника загинула на початку червня у Святогірську
  • Звільняв Святогірськ, Лиман та Щурове. У Краматорську згадують загиблого військового
  • У Святогірську замінили державні прапори України, які пройшли через окупацію


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW