"Доставимо до будь-якого великого міста": в Україні через мережу інтернет розповсюджують фальшиві гроші. Як не стати жертвою шахраїв



В Україні фальшивомонетники у мережі торгують "купюрами" гривнями та доларами різного номіналу. Разом із цим злочинці заявляють, що користуються спеціальним верстатом, який дає змогу друкувати фальшиві банкноти високої якості.

Фальшиві гривні та долари розповсюджують по всій країні

"Доставимо до будь-якого великого міста", – розповідає фальшивомонетник, який продає свій товар через соціальну мережу Telegram. Щоб підтвердити якість продукції зловмисники демонструють фото верстатів для виготовлення банкнот, матеріали, надруковані купюри. На окремих із них можна побачити написану фломастером назву "онлайн-магазина", щоб довести: фото справжні, а не з мережі.

Зловмисники доставляють гривні та долари за допомогою кладменів. Цих людей також наймають через соцмережі. Завдання кладмена полягає в тому, щоб забрати на "Новій пошті" посилку, а потім він повинен рознеси її за вказаними точками. Такий товар (їх також називають "скарбами") ховають у важкодоступних місцях у кущах, у деревах, дворах. Не маючи підказки, людина такий скарб точно не знайде. Ця зловмисницька схема полягає в тому, що покупець оплачує покупку, кладмен ховає її та відправляє підказку та фото адміністратору, який в свою чергу передає фото покупцю.

Фальшивки реалізуються за курсом чотири фальшиві купюри за одну справжню відповідного номіналу. До прикладу, за 100 справжніх гривень можна придбати 400 фальшивих. Або за 1000 грн – 100 доларів. Фальшивомонетники самі псевдогроші не розповсюджують і на це є проста причина: так найлегше потрапити правоохоронцям. Тож фальшиві купюри продають через інтернет.

Самі продавці запевняють, що якість товару є дуже високою. Насправді такою валютою розплатитись можна лише там, де не працюють детектори валют. По-справжньому якісних підробок дуже мало.

Фальшивки зустрічаються регулярно

Я детектором валют тільки купюри в 500 грн раніше перевіряла, а тут взяла до рук 200 грн, а вони такі новенькі. Подивилася проти світла: начебто є захисні елементи. Але щось мені все одно здалося підозрілим. Я тоді на детекторі валют ці 200 грн подивилася – а там половини захисних елементів немає, банкнота ще й не світиться так, як завжди, – розповідає власник продуктового магазину у Дніпрі Ірина.

Магазин Ірини розташований у приватному секторі, місцеві жителі заходять "докуповувати" те, що не придбали у великих супермаркетах поряд. Після такого випадку Ірина почала перевіряти усі купюри у 200 грн на детекторі валют. Протягом пів року вона двічі виявляла фальшивку.

Я поліцію звичайно не викликала. Просто не приймала такі гривні. Може мені так пощастило, але взагалі я не вірила, що фальшивки прямі так можуть попастися. Це рідкість, – розповідає Ірина.

НБУ наголошує на тому, що гривня є однією з найбільш захищених валют. Тож її підробляють значно рідше, ніж євро або долари. За результатами 11 місяців 2022року на 1 млн справжніх банкнот гривень у обігу припадало 2,1 штук підробок. Але разом і з цим не рідко ті, кому потрапила фальшива купюра, не звертаються до поліції та не поспішають віддавати гроші на експертизу.

Саме цим пояснюється те, що статистика про кількість псевдогрошей може бути занижена. Фальшивомонетники регулярно трапляються правоохоронним органам. Накривають цілі "монетні двори": правопорушники в кустарних умовах виготовляють різноманітні валюти, користуються анонімністю в соцмережах і поштою поширюють такі "банкноти" по всій Україні.

Як не стати жертвою фальшивомонетників

Не варто використовувати купюри великого номіналу у невеликих крамничках, громадському транспорті. Найпростіше фальшивку збути у маршрутці, автобусі. Це пояснюється тим, що водії також виконують функції кондукторів, а тому не мають часу і можливості перевіряти усі купюри. Розраховуючись купюрою великого номіналу у громадському транспорті, разом із здаванням ризикуєте отримати фальшивку.

Вам слід перевіряти усі гроші, які потрапили до вас у руки. На сайті НБУ ви маєте змогу знайти картинки із зазначенням усіх захисних елементів кожної української банкноти. Вам варто або вивчити їх, або перевіряти великі купюри, проти світла.

Не можна купувати долари у неперевірених місцях. Краще користуватися послугами банків, або тих обмінників, які мають ліцензію НБУ.

Читайте також: Експерти зазначають, що деякі тарифи на комунальні послуги в Україні можуть бути переглянуті найближчим часом

По 2500 гривень від Червоного Хреста: хто з українців отримає допомогу



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW