В росії засудили на 6 років журналістку, яка написала правду про вбивство людей в драмтеатрі в Маріуполі



Суд у Барнаулі засудив журналістку RusNews Марію Пономаренко до шести років колонії. Її визнали винною у "поширенні фейків про армію росії".

Про це російським виданням ВВС, Сибір.Реалії повідомив адвокат журналістки Дмитро Шитов.

В квітні 2022 року журналістка звинуватила російську армію в тому, що та скинула бомбу на драматичний театр в Маріуполі і вбила сотні мирних людей. Вона написала про це в своєму Телеграм-каналі.

На той момент вже були опубліковані результати розслідування ОБСЄ та Amnesty International, які підтвердили факт злочину російської федерації в маріупольському театрі.

Проте росія досі заперечує свою винуватість у вбивстві маріупольців.

Звинувачення вимагало для журналістки та активістки дев'ять років позбавлення волі.

Пономаренко також заборонили протягом 5 років займатись публічною діяльністю в інтернеті. 

"Повірте мені, там, за ґратами набагато більше порядних людей, ніж у партії "Єдим Росію". До УДВ я навряд чи досиджу, тому що зміни наздоженуть нас раніше. На людей у погонах надії немає, але ці символи, V і Z, мають бути стерті, а той, хто наліпив їх на нашу техніку, має сісти. Ніколи жоден тоталітарний режим не був таким міцним, як перед крахом", — сказала Пономаренко в останньому слові на засіданні 14 лютого.

Пономаренка затримали у квітні минулого року у Санкт-Петербурзі та відправили до СІЗО Барнаула. У вересні на тлі поганого психологічного стану та умов утримання в одиночній камері Пономаренко спробувала покінчити життя самогубством, пише ВВС.

У листопаді суд перевів Марію Пономаренко на домашній арешт, однак у січні 2023 року її повернули до СІЗО через порушення умов запобіжного заходу. Пономаренко залишила квартиру через конфлікт із колишнім чоловіком, який, за її словами, застосував до неї фізичну силу. Чоловік, на відміну від дружини, підтримує війну росії проти України, пише Радіо Свобода.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW