"Робота для працьовитих": експерти сказали, на які вакансії активно кличуть українців



В Україні з приходом 2023 року зросла кількість вакансій. Уперше від початку війни кількість пропозицій на ринку праці зросла до 60 тисяч. Особливо відчутно збільшилася кількість вакансій в окремих сферах зайнятості. Найбільше робочих місць пропонують в аграрній сфері. Крім того, вистачає роботи для електрослюсарів та працівників гірничої галузі. 

Як інформує "biz.today.ua", про те, які зміни відбулися на ринку праці з початком 2023 року, розповідають аналітики порталу з працевлаштування Work.ua.

П'ятірка категорій, які зараз демонструють на ринку праці найбільший приріст вакансій виглядає так:

сільське господарство, агробізнес (+33%);

бухгалтерія, аудит (+24%);

нерухомість (+22%);

управління персоналом, HR (+21%);

краса, фітнес, спорт (+19%).

Щодо конкретних спеціалістів, яких найчастіше шукають роботодавці, то найбільше зросла пропозиція за фахом "виконроб" – на 78%.

Крім того, стало значно більше пропозицій роботи за такими спеціальностями:

керуючий мережі магазинів (+74%);

SMM-спеціаліст (+66%);

механізатор (+57%).

Високою також залишається пропозиція для менеджерів з продажу, продавців-консультантів, бухгалтерів, кухарів і водіїв.

Водночас із кількістю вакансій зросла й чисельність шукачів роботи

Кількість шукачів роботи в Україні також зростає. Найбільше претендентів на одну вакансію зафіксовано на ринку праці в Харківській, Київській, Одеській, Вінницькій та Запорізькій областях.  

Водночас, у західному регіоні країни конкуренція нижча завдяки тому, що тамтешні підприємства активно відновлюють роботу і пропонують дедалі більше робочих місць. Таким чином, найменше безробітних зараз змагаються за одну вакансію в Закарпатській, Чернівецькій і Тернопільській областях на заході України, а також на Херсонщині та Кіровоградщині.

Дедалі популярніша у шукачів роботи дистанційна зайнятість. Конкуренція на такі вакансії посилюється з кожним місяцем. Отже, роботодавці, які шукають тестувальників, Front-end програмістів, вебдизайнерів та ретушерів мають із кого обрати. І, на жаль, до багатьох резюме, поданих претендентами на такі вакансії, у рекрутерів навіть "руки не доходять".

Щодо роботи на повний день, то найбільше кандидатів відгукуються на вакансії адміністратора салону краси, СПА та масажу.

Як не дивно, найнижча конкуренція за одне робоче місце наразі спостерігається у медичній сфері. Найменше претендентів шукають роботу гастроентеролога, лікаря УЗД та завідувача аптеки.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW