Чи можуть мобілізувати військовозобов’язаних за кордоном?



В Україні триває повна мобілізація. А нещодавно у ЗМІ прозвучала інформація, що на військовий облік мають стати і чоловіки, котрі перебувають закордоном. Але чи існує правовий  механізм щодо цього? Ситуацію  в етері ТСН пояснив юрист Андрій Новак.

« Дипломати не можуть вручати українцям повістки» - стверджує Андрій Новак. І при цьому він пояснив, що за кордоном повістки українцям може вручати тільки керівник військкомату. Примусово повернути військовозобов'язаного до України неможливо.

"За кордоном вручати повістки незаконно. Хіба якщо керівник військкомату особисто поїде за кордон і вручить повістку. Реально і серйозно, то за кордоном немає жодної особи, яка уповноважена вручати повістку. Працівники дипломатичних відомств це не можуть робити. Єдині повноваження, які у них є - це лише сповіщення про те, що відбувається мобілізація та сприяння повернення громадян на територію України. Як вони сповіщуватимуть - невідомо. Це можна робити через електронну пошту або повідомленням на сайті", - сказав Андрій Новак.

Адвокат також наголосив, що призовників практично неможливо повернути до України, якщо вони перебувають за кордоном.

"Силоміць вони не можуть змусити українців повернутись до держави. Правоохоронні органи інших держав теж не можуть примусово повертати українців додому. Єдина законна підстава - це судове рішення в Україні про притягнення до кримінальної відповідальності, але яка відповідальність, якщо людині не вручили повістку. За кордоном немає можливостей для вручення повісток", - пояснив Новак.

Читайте також: Інтернет-шахрайства в умовах воєнного стану: як не потрапити на гачок до аферистів



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW