Благодатне: село на Миколаївщині, яке спустошила та рознесла “друга армія світу”, - ФОТО



Село Благодатне знаходиться за 48 кілометрів від Миколаєва. У кінці березня 2022 року за село почалися гарячі бої. російська армія намагалася взяти село, яке відкривало фактично пряму дорогу на Миколаїв зі сторони вже тоді окупованої Снігурівки. 

Редакція 0512.ua зафіксувала наслідки діяльності російської армії, яка після себе залишила лише спустошене село.

27 березня за Благодатне розпочалися гарячі бої. Чимало людей намагалися евакуюватись з села навіть пішки. У кінці серпня російські пропагандисти гучно заявили про те, що взяли село і мають можливість вийти на Миколаїв.

Проте, село було досить короткий час під контролем загарбників та завдяки ЗСУ, ворога вдалось посунути. російські солдати кілька разів намагалися зайти у село. Фактично, Благодатне, до 10 листопада перебувало у сірій зоні, тобто під щоденними обстрілами. 

Начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай розповів, що до війни у Благодатному проживало близько 500 жителів.

- Коли села перебували у сірій зоні, тобто фактично до деокупації, в селах жило всього три людини. Наразі в Благодатному майже нікого немає, у Партизанському живе десь 50-60 людей, - говорить Максим Коровай.

Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512

Станом на лютий 2023 року, село фактично зруйновано. Благодатне нагадує зону відчуження: понівечені будинки, подвір’я, господарчі споруди, спалена ворожа техніка та спалені сільські господарства та голодні тварини. Це те, що залишили після себе російські солдати.

Дістатись Благодатного наразі не так  легко. Між центром громади - смт Первомайське та селом, відстань у 12 кілометрів. Дорога до села простягається через поля, де були позиції російських загарбників. Наразі піротехніки розмінували не весь шлях до села. 

- Ми писали заяви спочатку для розмінування житлового фонду, потім комунальної та соціальної інфраструктури, а наразі є потреба у розчищенні полів. До війни Благодатне, як і Киселівка, жили за рахунок податків на землю. До того ж саме через поля простягаються й обірвані лінії електропередач, - зазначив начальник військової адміністрації Максим Коровай.

Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512

Благодатне входить до переліку сіл, які найбільше постраждали з Первомайської селищної громади. За словами Максима Коровая, масштаби руйнувань сягають десь 75%. На сьогодні у селі відсутнє газо-, водо- та електропостачання. 

Максим Коровай також відмітив, що найсутєвіші проблеми для села, крім відсутності комунікацій та процесу розмінування, залишається повернення людей, тому що багатьом повертатись фактично нікуди. 

Наразі з довоєнних півтисячі у селі проживає близько трьох десятків людей. Проте, начальник військової селищної адміністрації додає, що староста села Раїса Шульга тримає гуманітарну ситуацію під контролем. Людей забезпечують гуманітарною допомогою, також за потребою буржуйками та дровами. 

Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512Благодатне. Січень 2023. Фото - 0512

- Завдяки ряду благодійних партнерів, ми надаємо людям й матеріали для тимчасового ремонту осель, аби запобігти остаточній руйнації тих домівок, які більш менш вціліли. Ми маленькими кроками потрохи рухажмось вперед. Звісно, що життя, яке було нам вже ніхто не поверне, але я не хочу дати загинути жодному селу нашої громади, - резюмував Максим Коровай.

Раніше редакція 0512.ua розповідала про наслідки російської зброїної агресії та життя після деокупації в смт Первомайське та Киселівці.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW