Росіяни вкрали Годзі. Історія крокодила, який помер вдруге в Маріуполі, - ФОТО



В 2007 році крокодил Годзі втік з цирку, який приїхав в Маріуполь на гастролі.

Історія втечі і пошуків була такою гучною, що власники одного з ресторанів на узбережжі вирішили навіть за власний кошт встановити Годзі пам’ятник. Та російські загарбники вкрали пам’ятник. Мабуть, здали на металобрухт або вивезли в Бурятію, на власне подвір’я.

Росіяни вкрали Годзі. Історія крокодила, який помер вдруге в Маріуполі, - ФОТО, фото-1Росіяни вкрали Годзі. Історія крокодила, який помер вдруге в Маріуполі, - ФОТО, фото-2

Ми хочемо нагадати історію крокодила, який зробив Маріуполь відомим на всю Україну.

Так, ще ми пам’ятаємо часи, коли Маріуполь міг прославитися не завдяки війні, а завдяки таким нетиповим історіям. 

В травні 2007 року в Маріуполь приїхав цирк. І дресирувальник Артем Каракат вирішив підзаробити на пляжі, пропонуючи фото з крокодилом. Крокодил був із замотаною скотчем пащею. Артем думав, що він безпечний. Але коли крокодил побачив воду, він раптом заворушився. Власник його випустив з рук, рептилія швидко дісталась води і зникла.

Декілька місяців рятувальники зі всієї Донецької області шукали крокодила, та не могли знайти. І раптом, наприкінці листопада, маріупольці побачили крокодила біля промвипуску заводу «Азовсталь». Годзі сидів на пірсі і не рухався. Можливо, він готуватися впасти в сплячку, бо стало дуже холодно для такої тваринки. Можливо, він отруївся викидами із заводу. Але точно відомо, що при затриманні він був живий, і при цьому не намагався втекти.

Крокодил виглядав хворим. Його привезли в Донецьк у лікарню, але через декілька годин після цього Годзі помер. Власник не став приїжджати за тілом. І крокодильчика кремували.

Історія ця була дуже показовою. Бо з одного боку, загинула тварина. З іншого, ця історія дозволила вкотре заговорити про проблему тварин у цирках. А ще, Годзі зробив Маріуполь відомим. До цього про місто казали лише в розрізі промислових викидів або показників в валовий продукт країни.

В 2021 році сайт 0629 навіть випустив гру про крокодила. Ось як її анонсували:

 «Ця історія стала однією з перших гучних міських тем, які прославили Маріуполь на всю країну. Доля Годзі стала гарним прикладом того, як проблема, якщо їй надати резонансу, може змінювати ситуацію. Загибель Годзі підняла цілу купу проблем, про які раніше мовчали: важка доля тварин у цирку, погана екологія, нескоординованість дій комунальних служб...

Крокодила можна було врятувати, якби…»

Ви і зараз можете зіграти в цю гру і спробувати врятувати Годзі. На жаль, гра не враховувала можливий напад росії на Україну.

ГРАТИ ТУТ

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW