Довідку про зарплатню доведеться подати обов'язково: у ПФУ розповіли про нововведення



У ПФУ розповіли, що деякі українці обов'язково матимуть принести в пенсійний фонд довідку про заробітну плату, яку отримували до 2000 року. Зазвичай, така довідка надавалась виключно за бажанням пенсіонера. Проте тепер певна категорія громадян вимушена буде зробити це обов'язково.

У якому випадку варто подати таку довідку?

Зараз українці отримують пенсію на основі інформації про зарплатню з липня 2000 року. Адже саме з цього моменту відомості про страховий стаж є в електронному реєстрі.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб, – зазначають у ПФУ.

Однак інформації про зарплатню, яка була в людини до 2000 року, в електронному реєстрі немає. А тому особа, яка буде отримувати пенсію, може подати в Пенсійний фонд довідку, в якій вказано зарплатню за 60 календарних місяців. Головне, щоб вони йшли підряд. Це подання відбувається за власним бажанням і є доцільним, якщо в той період заробітна плата була вищою, ніж інші. Тоді сума пенсійної виплати буде нараховуватись, виходячи саме з цієї зарплатні.

У випадку, якщо людина в той час працювала десь по сумісництву, варто подати й довідку з додаткової роботи. Адже це теж може вплинути на розмір пенсії.

У якому випадку таку довідку треба подавати обов'язково?

Крім того, для певної категорії громадян подання такої довідки є обов'язковою умовою для отримання пенсії.

Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 року обов'язково надається до органу Пенсійного фонду України в разі, якщо людина після 1 липня 2000 року отримала менше ніж п'ять років страхового стажу, - пояснили в Пенсійному фонді.

Людина може отримати потрібну довідку в місці, де працювала в цей період. Також встановити розмір заробітної плати можуть допомогти будь-які документи, де вказані інформація про заробітну плату в зазначений період.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW